Miből élünk? elnevezésű kutatás
Media80 - 2020. 10. 01.
Harmadik alkalommal vesz részt önkéntesen hazánk abban a szeptember 15-én elindult kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul. A háromévenkénti felmérést idén is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.
Mibol-elunk-elnevezesu-kutatas

A Miből élünk? elnevezésű kutatás - amelyet az Európai Központi Bank koordinál - minden euróövezeti tagállamban kötelező, ehhez csatlakozott hat évvel ezelőtt önkéntesen Magyarország. A kérdőív rákérdez a háztartások tulajdonában lévő reáleszközökre (például ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra) és pénzügyi eszközökre (például bankszámlákra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra).

Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások kötelezettségeire (adósságára, a hitelekre és kölcsönökre) is.

„A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint az európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához" - mondta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A KSH szeptember közepéig postai felkérőlevélben értesíti a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akik részvétele önkéntes és anonim.

A felmérés szeptember 15-től december 31-ig tart.

A kérdőívet interneten keresztül szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni.

Október 2. és december 31. között pedig kérdezőbiztosok keresik fel - maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva - azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

A kérdőív kérdései körülbelül 20-40 perc alatt megválaszolhatóak.A kutatásban résztvevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig várhatóan 2022-ben a KSH és az MNB is közöl adatokat.

A kutatásról bővebb információ itt található: mibolelunk.ksh.hu