Pályázati felhívás fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására
wszm - 2017. 02. 14.
Palyazati-felhivas-fiatalok-vallalkozova-valasanak-tamogatasara

Felhívás kódszáma: VEKOP-8.3.1-16

Program célja:

Magyarország Közép-magyarországi Régiójának (KMR) területén új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-25 év közötti (felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves) fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, üzleti tervük kialakításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, valamint pénzügyi támogatással a jóváhagyott üzleti terv alapján indított vállalkozásuk tőketámogatásához. A program két komponensből áll:

1. Országos Foglalkoztatási Közhasznú NKft. (OFA) "Vállalkozz Itthon Fiatal" programja keretében hazai forrásból a fiatalok képzésben vesznek részt a vállalkozásindításhoz szükséges kompetenciák megszerzése érdekében, és segítséget kapnak üzleti tervük összeállításához, valamint sor kerül a támogató háttér kialakítására és a program teljes futamideje alatt történő folyamatos működtetésére, illetve az üzleti tervek kidolgozására és elbírálására.

2. A program első komponensében elfogadott üzleti tervvel rendelkező, a képzési programokat eredményesen elvégző fiatalok által megalapított vállalkozások vissza nem térítendő tőkejuttatásban részesülnek.

Rendelkezésre álló forrás: 1,04 milliárd Ft

Támogatást igénylők köre:

aa) A "Vállalkozz Itthon Fiatal" projektben résztvevő, a programba való bevonás pillanatában 18-25 év közötti, Ifjúsági Garancia Rendszerben regisztrált fiatal, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező 25-30 év közötti pályakezdő álláskereső fiatal által létrehozott egyéni vagy társas vállalkozás.                                                                         .                                   
ab) A támogatást igénylő vállalkozásnak a kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a "Vállalkozz Itthon Fiatal" c. projektet megvalósító szervezet által vezetett és koordinált szakértői bizottság által jóváhagyott üzleti tervvel, valamint a vállalkozást alapító fiatalnak rendelkeznie kell a "Vállalkozz Itthon Fiatal" projekt keretében a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal.                                                           .
ac) Az üzleti terv jóváhagyását követően alakult vállalkozások pályázhatnak, nyújthatnak be támogatási kérelmet.                                                                                                                  .
ad) A "Vállalkozz Itthon Fiatal" projektben résztvevő és a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal, illetve jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező fiatal csak egy vállalkozás alapításában vehet részt.                                                                                                       .
ae) A "Vállalkozz Itthon Fiatal" projektben résztvevő, a képzés sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal, illetve jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező alapítónak a létrehozott társas vállalkozásban többségi tulajdonnal kell rendelkeznie, valamint be kell töltenie a vállalkozás vezető tisztségviselői posztját.                                                  .
af) A vállalkozást alapító fiatalnak vállalnia kell, hogy a "Vállalkozz Itthon Fiatal" projektben támogatott vállalkozásban személyes közreműködőként részt vesz.                                        .
ag) A pályázás további feltétele, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő vállalkozást létrehozó fiatal más vállalkozásban közvetlen vagy közvetett többségi befolyást biztosító részesedéssel nem rendelkezhet, illetve annak nem egyedüli vagy többségi tulajdonosa, más vállalkozásban nem tölthet be vezető tisztségviselői posztot,
ah) Devizajogszabályok alapján belföldinek minősülő, Magyarországon, a Közép-magyarországi régióban székhellyel rendelkező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó.
ai) A 651/2014/EU Rendelet I. Melléklete alapján mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülnek.
b) Jogi forma:   
- kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű alábbi gazdasági társaságok:
o GFO 113 - Korlátolt felelősségű társaság,
o GFO 117 - Betéti társaság. 
- SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók (231 - egyéni vállalkozó, 232 - egyéb önálló vállalkozó).
Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség.

Támogatási kérelmek benyújtása:

2016. július 04-től 2018. július 04-ig folyamatosan lehetséges, illetve a támogatási forrás kimerüléséig.

További információk az alábbi hivatkozáson elérhetőek:

https://www.palyazat.gov.hu/vekop-831-16-fiatalok-vllalkozv-vlsnak-tmogatsa