Otthon melege program - fűtéskorszerűsítés pályázat 2017
wszm - 2017. 03. 07.
Otthon-melege-program--futeskorszerusites-palyazat-2017

Magyarország Kormánya két programot indít magánszemélyeknek lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelése érdekében:

1. Az „Otthon melege program" 2017. június 6-tól igényelhető a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig

2. A lakossági hitelprogram 2017. április 24-től igényelhető 2022. december 31-ig.

A két program forrásainak együttes felhasználására van lehetőség, azok kombinálhatók egymással: a hitelprogram keretében nyújtott kölcsön az Otthon Melege Program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás önerejeként felhasználható, amennyiben a projekt mindkét program feltételeinek megfelel. A hitelprogram önerejének legalább 10%-os arányára vonatkozó előírást azonban ebben az esetben is be kell tartani. Fontos kitétel még az is, hogy az Otthon Melege Program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás a hitelprogramok keretében nyújtott kölcsön önerejeként nem számolható el.

1. OTTHON MELEGE PROGRAM

Az „Otthon melege program" 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek, illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére. A legújabb alprogram célja a lakóépületekben illetve társasházi lakásokban található gázkazánok és gázkonvektorok cseréjének támogatása. A fűtőberendezések cseréje mellett a meglévő fűtési rendszer korszerűsítéséhez, a radiátorok cseréjéhez és a kivitelezéshez kapcsolódó járulékos munkálatokhoz - mint például kéményátépítés - igényelhető maximum 40 százalékos támogatási intenzitás mellett maximum 700.000 forint összegű vissza nem térítendő támogatás.

 

A támogatási kérelmeket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2017. június 6-án 8:00 órától, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A részletes Pályázati Útmutató megtekinthető a futeskorszerusites2017.nfsi.hu oldalon, a pályázattal kapcsolatos további kérdésekre a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) Ügyfélszolgálata ad bővebb tájékoztatást.

 

Letölthető pályázati dokumentációk:

Pályázati Útmutató

Pályázati Felhívás

2. LAKOSSÁGI HITELPROGRAM:

Alapja a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel.

Hitelprogram célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.

Kölcsönfelvevők köre:

  • természetes személy
  • társasház
  • lakásszövetkezet

Azok a projektek támogathatóak, melyek megvalósítására, azaz a támogatás felhasználására Magyarország területén, a Közép-Magyarországi régióban kerül sor. (Szigetszentmiklós városa ebbe a régióba tartozik.)

A hitelprogram részletei letölthetők IDE kattintva.

További részletes információ a Széchenyi2020 internetes honlapon https://www.palyazat.gov.hu/ címen a VEKOP-5.2.1-17 pályázati felhívásban található.