Kerékpárút épül Szigetszentmiklóson
vsa - 2017. 04. 03.
Pest Megye Közgyűlése és a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése alapján 10 településen összesen 32 km hosszú kerékpárutat építenek 1,8 milliárd forintért a megyében.
Kerekparut-epul-Szigetszentmikloson

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) megvalósuló támogatás célja, hogy a mindennapi közlekedési célú utazások esetén növekedjen a gyalogos, kerékpáros vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya a közlekedők körében.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 10 millió Ft, maximum 500 millió Ft volt. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a. A felhívásra a települési önkormányzatok, vagy konzorciumaik nyújthattak be támogatási kérelmet.

A támogatási felhívás értelmében a kedvezményezettek önállóan támogatható tevékenységként kerékpáros barát fejlesztésekre és módváltást, közlekedésbiztonságot, forgalomcsillapítást, akadálymentesítést biztosító fejlesztésre fordíthatják az elnyert támogatási összeget.

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata a VEKOP-5.3.2-15 kódszámú, „Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében" című pályázat Kerékpárosbarát fejlesztés című komponensének keretében nyújtotta be pályázatát a Szigetszentmiklós Csepeli út - Lehel utca - Petőfi Sándor utca kerékpáros közlekedési nyomvonal kialakítására.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése  és az Irányító Hatóság döntése alapján a benyújtott pályázatunk támogatásban részesült.

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata 223 591 220 Ft-ot nyert el a Csepeli út-Lehel utca - Petőfi Sándor utca kerékpáros nyomvonalának kialakítására.

A beruházás tervezetten 2019. I. félév végéig befejeződik.

A Csepeli úti kerékpárút tervezett nyomvonal-vezetése a Csepeli út - Leshegyi úti körforgalomtól a Lehel utcán keresztül a Petőfi Sándor utcai autóbusz-fordulóig tart, összekötve a meglévő Petőfi utca - Massányi Károly úti kerékpárúttal. A nyomvonalat három fő részre lehet bontani: a Csepeli úttal párhuzamos vezetésű szakaszra, a Lehel utcai szakaszra, illetve a Petőfi Sándor utcai szakaszra. Ezek a szakaszok az elhelyezkedésükön túl az alkalmazott kerékpárforgalmi létesítmény típusában is eltérnek egymástól. A projekt eredményeként 2850 m kerékpárút kerül megépítésre Szigetszentmiklóson.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése és az Irányító Hatóság által közösen meghozott döntése alapján a támogatási felhíváson további nyertes települések is megvalósíthatják kerékpáros-barát fejlesztéseiket:

Szentendre Város Önkormányzata 244 894 100 Ft-ból, mintegy 7.5 km hosszúságú szakaszon fejlesztheti a város és a HÉV kerékpáros összeköttetését.

Gödöllő Észak-déli irányú főhálózatának I. ütemére 248 340 934 Ft-tal került támogatásra.

Cegléd Város Önkormányzata 291 516 985 Ft-ból valósíthatja meg északi-ipari kereskedelmi övezetének becsatolását a városhálózatba.

Farmos községben 222 574 620 Ft-ból valósulhat meg a település kerékpár-hálózatának kiépítése.

A „Kerékpáros közlekedésfejlesztés Nyáregyházán" c. projektet 263 466 000 Ft-tal, Tápiószecső „Bringázzunk együtt az Ürgésekkel" c. projektjét 124 490 956 Ft-tal támogatták a döntéshozók.

Alsónémedi Önkormányzata 110 000 000 Ft-ból valósíthatja meg az Északi Vállalkozói területet megközelítő kerékpárút fejlesztési terveit.

Budakeszi város pályázatát 118 662 721 Ft-tal támogatták a döntéshozók a város közlekedésbiztonságának és kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése érdekében, ennek keretében 7.2 km hosszúságú kerékpárút épül a városban.

A támogatottak között van Letkés is, amely 17 266 447 Ft-ból gyalogos-átkelőhelyeket létesítését végezheti el a támogatásból.

Forrás: http: //www.pestmegye.hu/