Tájékoztatás a Bucka-tó kármentesítése című projekt fenntartási időszakának munkálatairól
wszm - 2017. 07. 14.
Tajekoztatas-a-Buckato-karmentesitese-cimu-projekt-fenntartasi-idoszakanak-munkalatairol

Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának tájékozatója a Szigetszentmiklós, Bucka-tó kármentesítése című projekt fenntartási időszakának munkálatairól.

Mint az a lakosság előtt ismert, a KEOP-2.4.0/2F/09-11-2012-0001 számú, a Szigetszentmiklós, Bucka-tó kármentesítése című projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. szeptember 17-én befejezettnek minősítette. A - mint minden más támogatott projekt számára - kötelezően előírt fenntartási időszak 2020. szeptember 17-ig tart, melynek eredményeit az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri. A fenntartási feladatok jelenlegi állásáról kapott kivitelezői tájékoztatót az alábbiakban ismertetjük.

 

„A Bucka-tó kármentesítése című projekt lezárultakor a vizsgálati eredmények határérték alatti szintet mutattak. A kötelező utómonitoring időszak alatt azonban a terület egy részén néhány elem esetében kismértékű emelkedés volt tapasztalható. Bár megnyugtató, hogy a 2017. január-április között elvégzett felmérés során a talajvízben kimutatott talajvízszennyezés nem számottevő, a talajvíz állapotának javítása érdekében további beavatkozás szükséges. A szakértői anyagokból kiderül, hogy a talajvíz jelenlegi állapota humánegészségügyi és környezeti kockázatot nem jelent, de a hosszú távú megfelelés érdekében a víztisztítást folytatni kell. Ennek érdekében a szükséges munka megtervezését a szakértők elvégezték, és jóváhagyásra benyújtották a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához. A Hatóság a tervet a napokban fogadta el, és engedélyezte a munkálatok megkezdését. A további szükséges engedélyek megszerzését követően - a munkát várhatóan szeptemberben kezdjük el.

A tervezett konkrét időpontok és beavatkozások:

  • 2017.10.01. - Várhatóan megkezdődik a vízkezelő létesítmény építése, a vízjogi létesítési engedélyeztetés függvényében.
  • 2017.11.01. - A vízkezelő létesítmény próbaüzemének kezdete.
  • 2017.12.01. - Az engedélyben előírt egy hónapos próbaüzem befejezése, az üzemeltetési engedélyeztetés kezdete.
  • 2018.01.31. - A vízjogi üzemeltetési engedély várható megszerzése.
  • 2018.08.31. - A víztisztítás befejezésének határideje a számítások és az engedélyben foglaltak szerint.

A fenti időpontok bizonyos körülmények hatására módosulhatnak, például az engedélyezési eljárások elhúzódása, vagy a munkálatokat akadályozó időjárás miatt.

A szükséges beavatkozás nem lesz jelentős kiterjedésű, messze nem összemérhető a kármentesítési projekt munkáival, így az vélhetően nem okoz majd kellemetlenséget a lakosságnak."

 

Terra-Log Mélyépítő Kft. és ENVISIO Környezetvédelmi Zrt. alkotta Konzorcium