Folyamatos volt a hóeltakarítás a városban
Media - 2019. 01. 11.
Folyamatos-volt-a-hoeltakaritas-a-varosban

Január 4. és 10. között 6 munkagéppel mintegy 1900 kilométernyi utat és járdát tisztítottak meg az „Aries" Nonprofit Kft. munkatársai az önkormányzattal kötött szerződéseik alapján Szigetszentmiklóson. 200 óra alatt több, mint 217.000 kg sót szórtak ki a célgépek, ezzel is javítva az utak és járdák használhatóságát.

Mint ismert, a társaság Környezetgazdálkodási Egység​e a november 1-től március 31-ig tartó időszakban látja el a település tömegközlekedési útvonalainak, valamint a kiemelt létesítményekhez, egészségügyi központokhoz vezető utak síkosság-mentesítését és hóeltakarítását. Gépjárműparkjuk 4 db sószóró és hóeke, továbbá 2 db kizárólag hóeke felépítménnyel ellátott tehergépjárműből áll, melyek kezeléséhez tapasztalt gépkocsivezetőket alkalmaznak. A síkosság-mentesítési feladatokat az önkormányzat által megadott, az utcákat rangsorba állító járatterv szerint végzik. Az észleléstől számított 1 órán belül kell megkezdeniük a munkavégzést az alábbi időjárási feltételek bekövetkezésekor:

  • ónos eső,
  • ha a hó laza vastagsága elsőrendű utak esetén eléri a 3 cm-t,
  • ha a hó laza vastagsága másodrendű utak esetén eléri az 5 cm-t.

Az első ütemben történő feladatok (szórás és/vagy hóekézés) során kiemelt kötelezettség az autóbusz útvonalak, iskolák és óvodák környékének, orvosi rendelők és közintézmények területének, a település fő közlekedési és gyűjtő útvonalainak síkosság-mentesítése.

Az első ütem síkosságmentesítési feladatainak elvégzését követően kerülhet sor a második ütemre, azaz a rangsorban hátrább álló útvonalak hókotrási munkálataira abban az esetben, ha a hó vastagság eléri az 3-5 cm-t.

A hóesés mellett páralecsapódás vagy ónos eső miatti jegesedés is veszélyezteti a közúton történő biztonságos közlekedést. Az "ARIES" Nonprofit Kft. minden esetben úgynevezett „alászórással" akadályozza meg a lefagyást, azaz olvasztó anyaggal történő felszórást alkalmaz az útburkolaton a csapadék lehullása előtt.

Szigetszentmiklós Város Önkormányzata ezúton is köszöni a lakosság hóeltakarítás alatt tanúsított türelmét. Az olyan bejelentéseket, amelyek a járattervben szereplő, de bármilyen okból kimaradt utak síkosság-mentesítéséről szólnak, önkormányzatunk a jövőben is szívesen fogad. Együttműködésüket és megértésüket ezúton is köszönjük!