Szigetszentmiklósi nagycsoportos óvodások mozgásszervi szűrése
Media75 - 2019. 12. 10.
Az Egészséges Városok Szigetszentmiklósi Közalapítvány kezdeményezésére és finanszírozásában, 2019-2020 nevelési év elején is elkezdődött minden óvodában, a nagycsoportosok körében a szülők és az óvoda számára ingyenes, játékos-mozgásszervi szűrés.
Szigetszentmiklosi-nagycsoportos-ovodasok-mozgasszervi-szurese

A szűrést követően az óvodapedagógusok a napi tornába beépítik a különböző gyakorlatokat, amelyek hosszabb távon berögződnek. A programot Radován Ildikó gyógytornász végzi, aki azonnali információval szolgál a szülők felé. A szakember az idei évben is a tapasztalatait összegezte. A program fontosságánál kiemelte, hogy mennyire fontos a kisgyermekek életritmusába beépített rendszeres mozgás, az izmok megerősítése.

„2017 óra már negyedik alkalommal kaptam felkérést a szigetszentmiklósi Egészséges Városok Közalapítványtól, hogy végezzem el a város óvodáiban a mozgásszervi szűrést a beiskolázás előtt álló gyerekeken, és örömmel teljesítettem.

Tanulságos volt a munkám, mert fel tudtam hívni a szülők figyelmét az apróbb, és mindössze 30 esetben, a súlyosabb elváltozásokra. Utóbbiak esetén elégnek tartom a gyermek megfigyelését, gyógytestnevelő, és szülő által. Külön kiemelném, hogy az óvodai gyógytestnevelők aktívan segítik a munkámat, a Mocorgó óvodában még a szűrésbe is be tudtam vonni a kollégát!

Az előző évekhez képest, kissé romlott a gyerekek talpizomzat ereje, ezáltal a talpboltozatok kialakulása, de erre felhívtam, a szülőkön kívül, az óvodapedagógusok figyelmét is, több talptornát iktatnak be a napi mozgás foglakozásokba.

Új, és feltűnő elváltozás volt, kb..a gyerekek 10 %-án, a nyaktartás rendellenessége, nyakizmok gyengesége. Ez a modern idők velejárója, sajnos, már ezt a korosztályt is elérte! Segítségként összeállítottam egy játékos gyakorlatsort a nyaki gerinc átmozgatására. Ezt feltöltöttem, a már eddig is használt, facebook csoportunkba, ahová kértem a szülők és az óvónők csatlakozását is, mert minden hasznos anyagot meg tudok ott osztani velük.

Az idei szűrést is roppant hasznosnak tartottam, mert figyelemmel tudjuk követni azt a válaszreakciót, amit gyermekeink teste ad az őket ért fizikai, értelmi, érzelmi hatásokra, és eszközt tudok biztosítani - mozgásos feladatok formájában - a szülőknek és a pedagógusoknak arra, hogyan segítsék a kicsik egészséges fejlődését.

Az idei évben is megközelítőleg félezer gyermek vett részt a programban, amelynek a szülők és a pedagógusok egyaránt nagyon örülnek.

Remélem, hogy a jövőben is folytathatjuk ezt a hasznos szűrővizsgálatot!"

Radován Ildikó

gyógytornász