Smart City
Media80 - 2020. 02. 10.
Szigetszentmiklós „Smart City – Okos Város” koncepciójának célja egy intelligens, innovatív, élhetőbb város megteremtése.
Smart-City

 

Szigetszentmiklós „Smart City - Okos Város" koncepciójának célja egy intelligens, innovatív, élhetőbb város megteremtése.

Az okossá válás minden város számára mást és mást jelent, mivel a települések eltérő célokat tűznek ki maguknak, közös nevező azonban a fenntarthatóság, a lakók igényeinek a megismerése. és figyelembe vétele, illetve a lakók mindennapjainak megkönnyítése.

Az Integrált Településfejlesztési  Stratégia „okos elvek" mentén történő átdolgozása, jó alap lehet a pályázati forrásokhoz való hozzáféréshez.

A fejlődési folyamatoknál fontos tudni, hogy a városunk pontosan honnan hová tart, ennek meghatározása a kapott, mért adatok elemzésével történhet, például a csapadékvíz vagy a közlekedés területén.

A „Smart City" koncepció alapjának tekinthető városi adatgazdálkodásban az adattovábbításra optimalizált, különböző szenzorokkal felszerelt városi közvilágítás, közlekedésfejlesztés, csapadékvíz gazdálkodás vagy az elektronizált önkormányzati szolgáltatások biztosítása, e-ügyintézés fejlesztése.

A folyamatosan keletkező adatokra támaszkodva okosabb, a valós szükségleteket jobban kielégítő döntések születhetnek városunkban. Az adatgyűjtések elsődleges célja városunk megismerése, számszaki tapasztalatok gyűjtése a jövőbeni fejlesztéseink hatékony megválasztásához különös tekintettel a költséghatékony és eredményorientált megoldásokhoz. Ennek kapcsán az alábbi területeket célunk megvizsgálni és azokon elemzéseket végezni a jövőbeni beruházásaink hatékonyabbá tétele érdekében.

  • gépjármű forgalom
  • csapadékvíz mennyiségek és intenzitások
  • levegőminőségi és hőmérsékleti adatok
  • talajvízkészlet
  • energiafelhasználás

Az adatgyűjtések kapcsán az adatokról és eredményekről a lakosságot a városi platformokon (Facebook, WEB, KISVÁROS) a jövőben folyamatosan tájékoztatni fogjuk, valamint további ötletek/kérdések kapcsán kérni fogjuk segítségüket, számítunk véleményükre.