Orvosi ügyelet igénybevételének rendjéről
Media80 - 2020. 04. 27.
Lakossági tájékoztató a központi orvosi Ügyelet működési rendjéről a koronavírus járvány idején meghirdetett egészségügyi veszélyhelyzet idején
Orvosi-ugyelet-igenybevetelenek-rendjerol

Tisztelt Polgárok!

Először is köszönetet szeretnék mondani Önöknek a fegyelmezett magatartásért , melyet a háziorvosi ellátás igénybevételéhez hason1óan az ügyeleti ellátassal kapcsolatban is tanusitottak a kozelmúltban.

Az orvosi ügyeleti ellátás az egészségügyi alapellátás szerves részét képezi, jellemzően a háziorvosi sűrgősségi feladatok rendelési időn túli, illetve hétvégi ellátására szerveződik.

A fentiek értelmében az ügyeleti ellátásra a háziorvosi ellátásra vonatkozó egészségügyi hatósagi szabályok vonatkoznak a járvány idején, melyek értelmében léguti tünetekkel rendelkező páciensek személyes kontaktus útján történő ellátására az ügyeleti  ellátás  során sincs lehetőség. A korlatozó szabályokra azért van szükség, mert a nemzetközi statisztikai adatok alapján az egészségügyi dolgozók vannak kitéve leginkább a megfertőződés kockázatának , másrészről pedig fertőző gócként a betegséget tovabb adhatják bárkinek.

Arra kérjuk Önöket, hogy amennyiben legúti panaszaik vannak (láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, végtag és fejfájás)  az ügyeleti rendelőben történő  megjelenés, házhoz hívas előtt minden esetben telefonon keressék kollégáimat , akik távkonzultáció  útján próbálnak meg az

Önök  segítségére  lenni. vény nélkül kapható  készítmények  beszedését  követően nem  szűnő

panaszok , állapotrosszabbodás esetén a hatályban lévő eljárásrendnek megfelelően értesítjük az Országos Mentőszolgálat egységeit. Természetesen a nem legúti panaszokkal rendelkező betegek ellátása a megszokott rendben biztosított.

A közelmúltban az ügyeleti varóhelyiségben felszereltünk egy érintésmentes automata kezfertőtlenítő adago1ót, melyet kérem minden esetben használjanak az ellátás megkezdését mege1őzően, illetve azt követően egyaránt. Az ellátásra lehetőség szerint sebészeti, vagy mosható maszkban érkezzenek. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésükre kérem kérjenek kollégáimtó1 az ellátás megkezdését megelőzően.

Mindennapi munkánkat az Önkormányzattal és az egészségügyi hatóságokkal szoros együttműködésben végezzük, az ellátásszervezéssel kapcsolatos problémákat azonnal megosztjuk  egymással.

Kérem Önöket, hogy minden esetben mielőtt az ügyelethez fordulnának ellátásért keressék kollégáimat az ügyelet telefonszámán. Telefon: 06-24/444-463. Hétköznap: 18:00 - 08:00 óráig. Hétvégén: szombat 08:00 - hetfő 08:00 óráig.

Az előzetes telefonos konzultáció egyfajta előszűrésként is funkcionál (légúti betegek kiszűrésére) , másrészről pedig kollégáim igyekeznek úgy ütemezni az Önök ellátását, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkenjen a váróhelyiségben eltöltendő idő.

Mindannyiuknak jó  egészséget kívánok, vigyázzanak egymásra, maradjanak továbbra is otthon!

Az orvosi ügyelet dolgozói nevében :

Rédei József vezérigazgató