Átadták a Csepel-szigeti gerincút I. ütemét
szszm - 2012. 01. 16.
2012. január 11-én átadták a forgalom számára a Csepel-szigeti gerincút M0 autóút és Lórév közötti szakasz I. ütemét. Az 5,7 km-es új út és a mintegy 1 km hosszan megújuló 5101-es út, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épült, jelentősen egyszerűsíti Csepel-sziget közlekedését.
Atadtak-a-Csepelszigeti-gerincut-I-utemet

A gerincút az M0 autóút és Lórév közötti szakaszának I. ütemében épülő szigetszentmiklósi ága az 51 101 jelű út és az M0 csomóponti ágak csatlakozásától indul, végigvezet Szigetszentmiklós településen a Kántor utcán, majd elér egy korforgalmú csomópontot, amelybe később a halásztelki ág is csatlakozni fog. (A halásztelki ág, a szigetszentmiklósi ággal és a gerincúttal ellentétben külön beruházásként, más ütemezésben valósul meg.)
Az I. ütemben mind a szigetszentmiklósi ág, mind a gerincút - amelyeket egyaránt 70 kilométeres óránkénti sebességre terveztek - 2x1 forgalmi sávval épült meg, de később a gerincút 2x2 sávosra bővíthető. A szakaszon öt körforgalmú csomópontot, két szintbeli csomópontot és hat földút csatlakozást építettek ki.

A Csepel határáig megépülő gerincút megkönnyíti a főváros megközelítését déli irányból, egyúttal jelentősen csökkenti Szigetszentmiklós és Halásztelek átmenő forgalmát, a szigeten belüli közlekedést egyszerűsíti.
A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program (KMOP) részeként valósult meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege nettó 1.550.639.532 Ft.
A kivitelezési munkákat a Csepel Szigeti Gerincút Konzorcium végezte, amelynek vezetője a Colas Út Építőipari Zrt., konzorciumi tag a Debreceni Magas, Mély- és Útépítő Zrt. A kivitelezési szerződés összege nettó 1.136.997.156 Ft.