logo
Haukipudas, Finnország

 

 

Haukipudas - az Oulu régió második legnagyobb települése.

Haukipudas egy 17 000 lakosú, élénk település Észak-Finnországban. A lélekszám mostanában évente 300 fővel gyarapszik. Az aktív korú polgárok átlagéletkora 34 év, ami a lakosság fiatal és dinamikus szerkezetére utal. A gazdaság eredetileg a halászaton és a mezőgazdaságon alapult. Az ipar azonban kezdett változatosabbá válni, s a 70-es évekre a fejlett nagyipar vált meghatározóvá. A fűrészmalmokból textilüzemek lettek, majd meghonosodott az információs csúcstechnológia, melynek előfutára a Sanmina SCI (korábban Nokia), mely a telekommunikációs hálózatok területén tevékenykedik.

Az idők folyamán a víz átalakította a természetet. 5000 évvel ezelőtt Haukipudas mai teljes területét tengervíz borította. A hullámok, szelek és a folyton változó folyómedrek mesteri érintése formázta az anyagot a közelben. A Kiiminki folyó - mely része a Vízvédelmi Projekt Programnak - különleges látványt ad Haukipudasnak, amint beleömlik a tengerbe.

Haukipudas magas színvonalú és széleskörű szabadidős tevékenységekre ad lehetőséget. A Virpiniemi sport- és rendezvény centrum vált a legvonzóbb szabadidő központtá Észak-Finnországban. A Jatuli centrum pedig különféle kulturális és sportrendezvényeknek ad otthont, legújabb része a fedett uszoda. A kulturális tevékenységek szintén közkedveltek Haukipudasban, különösen a zenei és színház események lelkesítik az embereket.

Jó élni és dolgozni Haukipudasban.

 
 
Magyar-Finn Baráti Kör honlapja: http://mafib.extra.hu

 


Polgármester:
Jarmo Ronkainen
Website:
http://www.haukipudas.fi