photo

1848-49-es ünnepi megemlékezés 2022. március 15. (videóval)

2022. március 15.
Közérdekű híreink
1848-49-es ünnepi megemlékezés 2022. március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 174. évfordulóján Komáromy Alajos és Kardos István ’48-as főhadnagyok síremlékeinek koszorúzásával kezdődött a mai megemlékezés Szigetszentmiklóson, a Városi Temetőben. A résztvevők ezután a városháza előtti téren Nagy János polgármester és Len Emil Balázs, testvérvárosunk, Gyergyószentmiklós alpolgármesterének ünnepi beszédeit hallhatták. Mindketten hangsúlyozták nemzetünk egységét, a szabadságharc és az aktuális orosz-ukrán háború során mutatott összefogást.
Kovács Zoltán tűzoltó őrnagy, Szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka Kardos István Díjat vehetett át Nagy János polgármestertől. A parancsnok több, mint 26 éves tűzoltói szolgálati ideje alatt tanúsított szorgalmáért, emberséges magatartásáért kapta a kitüntető díjat. Szakmai hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, minthogy parancsnoksága „2021 Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága” címet ért el országos szinten.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Carmen Cavea Társulat „Ágyúszóval hirdetik” című előadásával, a Székely Miklós Városi Kórus, az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Fúvós Zenekara és Fanfár Együttese, valamint a Vitéz Mikecz Kálmán Huszár Bandérium tagjai.

A forradalom és szabadságharc emléknapja kapcsán figyelmükbe ajánljuk Kertai Zalán festőművész „Hadtörténet a vásznakon” című kiállítását, mely a Városi Könyvtár és Közösségi Ház Aula Galériájában március 31-éig tekinthető meg.


A megemlékezésről készült videót itt tudják megtekinteni: