x Széchenyi 2020

logo
Busko Zdrój, Lengyelország

Busko Zdrój a gyönyörű Ponidzie régióban fekszik, Kielce-től 50 km-re délre és Krakkótól 80 km-re északra. A várost 1287-benn alapították, amikor a település „Fekete Leszek" hercegtől megkapta a városi jogot. Napjainkban az önkormányzathoz tartozó 236 km² területen 33,974 ember él. A közigazgatási egységhez maga Busko Zdrój városa és 47 falu tartozik. A település helyet ad a körzeti és a helyi hatóságoknak, valamint a környék kulturális és oktatási központja. Jelentős a mezőgazdaság szerepe, de a gyógyüdülő jelleg is meghatározó. A gazdaság a gyógyfürdőkön, kereskedelmen és szolgáltatóiparon alapul, de említésre méltó az építőipar is.

Busko Zdrój széles körben ismert természeti kincseiről, melyek az ásványvíz és a gyógyiszap. Az itteni víz terápiás hatásának köszönhetően - melyet már a középkorban feljegyeztek - alapíthattak Busko Zdrójban gyógyüdülőt. Az állandóan fejlesztett fürdőközpont jelenleg 11 egységből áll. Annak érdekében, hogy az idelátogatók és a helybeliek minél inkább élvezhessék az itt tartózkodást, a kiszolgáló létesítmények is folyamatosan megújításra kerülnek. Ennek a politikának köszönhetően Busko Zdrójt évente több mint 45 ezer gyógyulni vágyó és turista keresi fel.

Mindemellett nagyon sokan jönnek a városba a kulturális rendezvények miatt. Számos esemény komoly hírnévre tett szert, nem csak Lengyelországban, de külföldön is. Ezeken az eseményeken rendszeresen lépnek fel olyan világszerte ismert művészek, mint pl. Krzysztof Penderecki. Az évente megrendezésre kerülő programok közül a legjelentősebbek a Krystyna Jamroz Nemzetközi Zenei Fesztivál, a „Nyár Chopin-nel" és a Nemzetközi Busko Zdrój Folklórtalálkozó.


Polgármester:
Waldemar Sikora
Titkárság:
Malgorzata Kuza
Cím:
Busko Zdrój, Lengyelország
E-mail:
wspolpraca@umig.busko.pl
Website:
www.busko.pl