A Himnusz születésének 201. évfordulóján, január 22-én, városunkban is ünnepi műsorral köszöntötték a magyar kultúra napját.

2024. január 24.
Közérdekű híreink Kultúra
A Városi Könyvtár és Közösségi Házban szervezett ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után a Székely Miklós Városi Kórus lépett színpadra. A magyar zenei kultúra kiválóságai, Ádám Jenő és Kodály Zoltán műveiből hallhattunk részleteket a kórus előadásában, többek közt az „Elindultam szép hazámból”, az „Általmennék én a Tiszán”, a” Madárka, madárka” kezdetű népdalokat, Kis Beáta kórusvezető, karnagy vezénylésével.

Nagy János polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy ez az a nap, amikor „a több mint ezeréves Kárpát-medencei múltunkat, nyelvünket, irodalmunkat, népdalkincsünket, zenénket, meséinket, hagyományainkat, hitünket, képzőművészetünket, épített örökségünket”, vagyis a kultúránkat ünnepeljük. Beszámolt arról is, hogy novemberben, amikor a szigetszentmiklósi Napraforgók Néptáncegyüttest kísérte el egy kínai turnéra, megtapasztalhatta "ennek az ezeréves kultúrának átütő erejét, melyet mindenféle magyarázat nélkül megértenek a világ másik felén is”.

A rendezvény meghívott vendége a Kossuth-díjas, valamint a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Sebő Ferenc és együttese, a Sebő Együttes volt, akik „Nyolc századoknak vérzivatarja közt” címmel emlékezetes koncertet adtak.

Az együttes a népzene autentikus közvetítése mellett, egy régi-új zenei műfaj, az énekelt versek előadásáról is híres.

A középkori énekmondók, lantosok műfaját elevenítik fel, akik a verseket, vagy a mondanivalót énekelve adták elő. Számos költőnk versét zenésítették meg nagy sikerrel. Ezen az esten Babits Mihály, Nagy László, József Attila, Weöres Sándor ès a nemrég elhunyt erdélyi költő, Kovács András Ferenc verseiből hallhattunk.

Sebő Ferenc a kedves versek éneklése mellett, számtalan humoros történetet mesélt, többek közt azt is, hogy József Attila nemcsak híres költőnk volt, hanem Szigetszentmiklós védőangyala is.

A szervezők a műsor végén minden jelenlévőt meghívtak egy kis frissítőre és beszélgetésre az aulába.