x Széchenyi 2020
photo

A Nemzeti Összetartozás Napja - Szigetszentmiklós, 2024. (fotógaléria)

2024. június 5.
Közérdekű híreink
104 éve Versailles-ban aláírták az első világháborút lezáró szerződést, mellyel hazánk sorsa örökre megpecsételődött. Országunk lakosságának több mint fele, területének kétharmada új határvonalak mögé került. A nemzetünk számára rendkívül szomorú eseményre emlékeztünk tegnap Szigetszentmiklóson is.

„Történelmünk leggyászosabb napja 1920. június 4-e, a Trianonban aláírt békediktátum, amit a győztes nagyhatalmak országunkra, nemzetünkre kényszerítettek. De egyet nem vehettek el, a magyarságtudatunkat! Ezek a sebek örökre begyógyíthatatlanok, azonban tehetünk a fájdalom enyhítéséért, a magyarság megmaradásáért határon innen és túl. Ennek egyik alapköve a hagyományaink ápolása, a magyarság értékeinek továbbadása a jövő nemzedékének.” - emelte ki beszédében Nagy János polgármester. Hozzátette, hogy legalább ilyen fontos a kapcsolatok ápolása, melyre példaként a testvérvárosainkat említette. A városvezető – mint fogalmazott – a „sziklaszilárd partnerünk, Gyergyószentmiklós” alpolgármesterétől kapott levetet felolvasva zárta beszédét. Len Emil Balázs azt üzente, hogy „bár nem foghatjuk egymás kezét, mégis együtt dobban a szívünk. (…) Egy gyökérről származunk, egy gyümülcsöt hozunk még akkor is, ha a gyökereket megpróbálták szétválasztani, szétültetni, de átoltani nem tudták. Egyek maradtunk. Kívánom, hogy összetartozásunk ereje mindvégig maradjon meg.”

A Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezésen imát mondott Szabó Zoltán lelkipásztor, majd a koszorúk elhelyezését követően a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által elindított „összetartozásunk tüzét” gyújtották meg, és adták át egymásnak a résztvevők. E napon a világ több ezer településén élő magyar testvéreinkkel közösen történik a tűzgyújtás.

Az eseményen az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Fanfár Előadói Együttese és Fúvószenekara, a Székely Miklós Városi Kórus, Endrődi Ágnes és Gyurity István színművészek, valamint a 1112.sz. Szent Miklós Cserkészcsapat tagjai közreműködtek.