photo

A véradókat ünnepeltük tegnap.

2022. november 18.
Életmód, Egészségügy Közérdekű híreink
A Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Horváth Péter Zsolt, valamint városunk polgármestere, Nagy János köszöntötte a hétköznapi hősöket, akik minden egyes véradásukkal három ember életét menthetik meg.

Fodor Antalné dr. a humanitárius szervezet országos elnöke, és egyben a szigetszentmiklósi alapszervezet megalapítója többször elmondta nekünk, hogy városunkban kiemelkedő a segítségnyújtók száma, Szigetszentmiklós hazai szinten is példaértékű a véradók számát illetően. Személyenként köszöntötték azokat a lakosokat, akik 25, 30, 40, 45, 50, 60, 65, 70, 75, 95, 100 és 124 alkalommal nyújtották karjukat. A lista élén Jandó Ferenc áll, aki élete során 150-szer adott vért. A számok alapján városunk véradói több mint 8000 ember életét menthették meg…

A donorok mellett köszönet illeti a Vöröskereszt munkáját egész évben segítő szervezeteket, a Napsugár Vöröskeresztes Bázisóvodát, a Vitézi Rendet, a Magyar Rescue 4x4 mentőcsaptot és a Szigetszentmiklósi Polgárőr Egyesületet, akik önkéntes munkájukkal is támogatták a véradások lebonyolítását. Nagy János polgármester - aki maga is rendszeres véradó - beszédében fejezte ki háláját és büszkeségét. Mint mondta, „városunk lakossága többször bebizonyította már, a véradók számában is megmutatkozik, hogy a szigetszentmiklósi lakosok nemes cselekedeteikkel szívükön viselik embertársaik sorsát. Egyre többen jelentkeznek donornak, többek között ezért kaptuk meg idén a Humanitárius Település címet, melyet a Magyar Vöröskereszt adományozott városuknak. Nagyon büszkék vagyunk erre a címre és igyekezni fogunk, hogy megtarthassuk ezt a megtisztelő kitüntetést.”

A többszörös véradók és az önkéntes segítők oklevelekkel, kitüntetésekkel és ajándékokkal térhettek haza. Az ünnepi hangulatot a Romano Glaszo zenekar előadása emelte a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében.