photo

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójára emlékeztünk. (fotógaléria)

2024. március 15.
Közérdekű híreink
Városunkban több helyszínen ünnepi műsorral róttuk le tiszteletünket a szabadság hősei előtt. A Városi temetőben Lupa János önkormányzati képviselő beszédet, Szalkay László lelkipásztor imát mondott a két ’48-as főhadnagy, Komáromy Alajos és Kardos István síremlékénél.

A megemlékezés a Városháza előtti Kossuth Lajos emléktáblánál folytatódott. Nagy János polgármester beszédében kiemelte, hogy 1848 számunkra, magyarok számára egy fordulópont, határkő múlt és jelen között. Szakítás a múlttal és cselekvés a szabadság elérése érdekében, hogy az ne csak egy álom maradjon. Hozzátette, hogy a szabadság feltételezi a függetlenség, testvériség, egyetértés meglétét is, „hisz köztudott, mennyire különbözött Kossuth, Széchenyi, Petőfi, Batthyány álláspontja bizonyos kérdésekben, mégis a szabadságharc egy táborba vezette őket. A szabadság szeretete, az elnyomás elutasítása, a nemzet szabadságáért vívott nemes harc képes volt felülírni az összes egyéb vitás kérdést... De jó lenne, ha napjainkban is tudnánk tanulni példájukból. Ha bizonyos alapvető kérdésekben egyetérthetnénk, kortól, nemtől, színtől, vallási hovatartozástól függetlenül. Ha úgy tudnánk kompromisszumot kötni, hogy az a város közösségének javát szolgálja.” – hangsúlyozta a városvezető.

Az ünnepi műsort Nagy Albert és zenekara, valamint Imre Roland színművész zenés irodalmi előadása is színesítette. A Kossuth emléktáblánál intézményvezetők, diákok és magánszemélyek is lerótták tiszteletüket, önkormányzatunk nevében Nagy János és Ladányi Sándor képviselő helyeztek el koszorút.

Az emléknapon az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Fúvószenekara, valamint Fanfár Együttese, a Székely Miklós Városi Kórus, a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Bandérium, a Kardos István Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Bíró Lajos Általános Iskola tanulói, és az 1112. számú Szent Miklós Cserkészcsapat közreműködtek.