photo

Batyis diákok vesznek részt az úszóláp helyreállításában

2022. szeptember 15.
Környezetvédelem
Batyis diákok vesznek részt az úszóláp helyreállításában. A 2020 decemberében történt olajszennyezés területén szemmel láthatóan visszanőtt a nád, azonban ez nem jelenti azt, hogy a rehabilitáció megtörtént. A Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium Ökomunkacsoportja, Schwarczenberger Magdolna, Sete Krisztina és Czita Zoltán pedagógusok a diákokat környezettudatos gondolkodásra nevelve beépítették iskolai programjukba az úszóláp helyrehozatalát. Számos szakmai segítség és engedély beszerzése után június végén kezdődött a tesztmunka az akkori 10. c osztállyal. A sikeres próba után ma három 9. osztály dolgozott a sérült területen, úgynevezett mesterséges úszólápszigetet építettek a vágott, száraz nád közé ültetett lápi növényekkel és helyi tőzeg felhasználásával. A tutajszerű nádszerkezetet ezután a vízre tették.
A kezdeményezést városunk önkormányzata korábban és a továbbiakban is támogatja. Nagy János polgármester ma a helyszínen, személyesen mondott köszönetet a diákoknak és tanároknak. Amellett, hogy örömét fejezte ki a helyreállítás kapcsán, kiemelten fontosnak tartja a helyi természeti értékek megismertetését a fiatalabb generációval is.
A gimnázium ökocsoportja öt ütemben, egészen 2027-ig tartó projektet tervez, mely során folyamatos ellenőrzés mellett, amennyiben szükséges, újabb szigeteket helyeznek a vízre.