photo

Bemutatkozott a "Sárgaház", avagy közművelődési szakmai nap Szigetszentmiklóson.

2023. november 17.
Közérdekű híreink Kultúra
A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Vármegyei Igazgatósága, valamint a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház november 15-én közös szakmai napot szervezett a közművelődési intézmények dolgozóinak.

Téma volt a jövő évi feladatokra való felkészítés, valamint a fiatal generáció bevonzása, megszólítása, ehhez osztottak meg egymással közművelődési jógyakorlatokat, praktikákat, ötleteket.

A jelenlevőket elsőként Lupa János, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a közművelődési szakemberek szerepe a magas, igényes kultúra közvetítésében, terjesztésében. Továbbá hangsúlyozta a mecenatúra fontosságát.

Lázár Gergő, a Városi Könyvtár és Közösségi Ház igazgatója bemutatta az általa vezetett intézményt, a mindenki által “ Sárgaház”-ként ismert épületet és kifejtette, hogy évente közel 130 esemény, rendezvény lebonyolítását végzik.

Czipperer Zsófia Petra, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Vármegyei igazgatója jó tanácsokkal látta el a hallgatóságot a szolgáltatási és képzési terv elkészítéséhez, Diriczi Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Budakeszi térségi koordinátora pedig bemutatta egy tanulmányát, melyet a bukovinai székelyek körében végzett és "Hagyományos közösségekből közművelődési közösségekbe" címmel publikált. A tanulmány fontos megállapítása, hogy az a hagyományos közösség éli túl és tud jól működni, ahol 3 dolog teljesül: egy erős közösségvezető, támogató önkormányzat és egy segítő szakember, mentor jelenléte.

Vonsik Vivien programszervező, a fiatal, főként a kamasz korosztály bevonásával és megtartásával kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Fontosnak tartja, hogy használják a programszervezők is a fiatalok által használt platformokat.
Végül Szihalmi-Makk Adrienn, a Szigetmonostor Faluház igazgatója mesélt a Kocsma Kvíz rendezvényük sikerességéről, közösségkovácsoló erejéről és kis kvízjátékra invitálta a jelenlevőket.