photo

Elhunyt Somogyi György Munkácsy-díjas festőművész

2022. január 4.
Közérdekű híreink
Fájdalommal tudatjuk, hogy a Városi Galéria nyugalmazott igazgatója, Somogyi György Munkácsy-díjas festőművész a mai napon elhunyt.

 A karcagi születésű művész gyermekkora óta Szigetszentmiklóson élt. Kamaszként nagy érdeklődést mutatott a képzőművészet iránt, 1973-ban Szegeden rajztanári végzettséget, 1984-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomát szerzett. Barátjával, alkotótársával, Puha Ferenccel közös céljuk volt ismertté tenni Szigetszentmiklós nevét. Közös munkájuk során 1982-ben megalakították az Insula, majd 1994-ben a már nemzetközileg ismert Patak Csoportot. A 2001-ben alapított Patak Képzőművészeti Egyesület elnöke volt.

 Tanított városunkban a József Attila Általános Iskolában, Képzőművészeti Szabadiskolát vezetett a Közösségi Házban, művészeti táborokat szervezett Pest megyei diákoknak. Pártfogása révén sok diák találta meg helyét a művészeti oktatásban, életben.

 A 1982-ben megnyílt Alkotóháznak 25 évig volt a vezetője. A kezdeményezésére létrejött kapcsolat keretében szigetszentmiklósi diákok nyaranta részt vesznek a Kárpát-medencei Alkotótáborban, Gyergyószárhegyen.

 A Városi Galériát, 1995-ös indulásától kezdve kurátori munkájával támogatta, majd főállású vezetőként szilárdította meg a képzőművészeti életet városunkban. Ez idő alatt megalapozta kortárs kiállítóterünk nevét országszerte szakmai szervezetek, művészek, művészetkedvelők körében.   
 
Városunkban 2006-ban Közművelődési Díjat, 2008-ban Pro Urbe díjat kapott. Állami kitüntetésként 2012-ben kapta meg a Munkácsy-díjat.
Személyisége, szakmai és intellektuális tudása meghatározó volt a város kulturális életében.