photo

Folytatódik a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium úszóláp helyreállítási projektje

2024. február 14.
Környezetvédelem Közérdekű híreink
2020 decemberében több ezer liter fáradt olaj került a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba Szigetszentmiklósnál, előidézve ezzel az elmúlt 50 év legnagyobb olajszennyezését, melynek következtében 1800 négyzetméternyi úszóláp semmisült meg.

A helyreállítási munkálatokban már a kezdetektől részt vett a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium. Mint Ökoiskola, fontosnak tartják a fenntarthatóságra való nevelést és az ökológiai szemlélet kialakítását, így az 5. és 9. évfolyamoknak erdei iskola keretében projekthetet szerveznek a természet megbecsülése és megóvása céljából. Az utóbbi években ennek témája az olajszennyezés volt.

A projekt vezetői arra az elhatározásra jutottak, hogy megfelelő szakmai segítséggel, megvalósítanák az úszóláp társulás helyreállítását. Dr. Zöld-Balogh Ágnes és Dr. Balogh Márton szakértők szabadalmaztatott módszerét alkalmazták: a diákok és tanárok mesterséges úszólápokat készítettek nádból, melyekbe lápi növényeket ültettek, amiket az ép lápokról gyűjtöttek be és gyökerüket tőzeggel vették körbe. Az így elkészített nádszerkezeteket vízre bocsátották, majd pár hét múlva, az ellenőrzésnél láthatóvá vált az eredmény: a betelepített növények megeredtek és növekedni kezdtek.

A rehabilitáció folytatódik.

A mai napon a szervezők, Sete Krisztina Beáta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium Természettudományi munkaközösségének vezetője, valamint Czita Zoltán, mesterpedagógusa helyszíni bejárásra hívták a témában érdekelt szakembereket, politikusokat. A szemle során bebizonyosodott, hogy a helyreállítási munka mennyire fontos és hasznos.
Ezt követően az érdeklődőket a gimnázium biológia termébe hívták a 2. úszóláp rehabilitációs megbeszélésre, ahol bemutatták a projekthetek felépítését, azok jellegét, módszerét, továbbá ismertették, hogy a „Teremtsük újra” tervükkel felvételt nyertek a European Blue Schools hálózatba.

Nagy örömmel számoltak be, hogy Erasmus+ Kis léptékű köznevelési partnerségek (KA210-SCH) pályázatot nyújtottak be, melyet a Tempus Közalapítvány elfogadott és a kétéves nemzetközi projekt megvalósítását 60 000 euró összeggel támogatja. A pályázat bemutatásán Czita Zoltán, a tervezet összeállítója, elmondta, hogy ez egy közös pályamunka testvériskolájukkal, a Szatmárnémetiben lévő Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal.

A megbeszélésen három, a helyreállítási munkálatokon dolgozó tanuló tartott beszámolót. Tóth Zoé Réka, Rozgonyi Gréta és Baloga-Barthi Boglárka saját élményeiket, tapasztalataikat, gondolataikat osztották meg a jelenlévőkkel.

Bemutatójuk után, Nagy János polgármester örömét fejezte ki a fiatal generáció komolyságát látván, melyet a környezetvédelem, természetvédelem iránt mutatnak.” Nagyon boldog vagyok, hogy van lehetőség a jövőt tekintve” - tette hozzá a városvezető.