photo

Hadtörténet a vásznakon

2022. március 3.
Kultúra
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére kiállítás nyílt a szigetszentmiklósi Aula Galériában. Kertai Zalán történelmi realista festőművész „Hadtörténet a vásznakon” című tárlatán az elmúlt korok szereplőit ismerhetjük fel az alkotásokról.
A kiállítást Lupa János önkormányzati képviselő, városunk Köznevelési, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke nyitotta meg. Beszédében örömét fejezte ki, hogy egy ilyen termékeny helyi festőművész mutatkozik most be, akinek alkotásai érthetőek, esztétikai élményt nyújtanak. Velencei falfeliratot idézve úgy fogalmazott: „A művészetnek nem kell csúnyának lennie, hogy okosnak hassék.”- utalva Kertai realizmusára.
A békéscsabai születésű Kertai Zalán 15 éve városunk lakója. Freskók, szekkók, olajfestmények… kisebbek, hatalmasak… számára nem jelent akadályt, élete az alkotás. Tanult absztrakt, majd hiperrealista festészetet a Képzőművészeti Főiskolán (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem), dolgozott japán stílusú díszítőművészként, majd történelmi realista festőként találta meg a hozzá legközelebb álló művészeti kifejezésmódot. Alkotásaival az ősmagyar világtól kezdve az Árpád-házi királyokon, a török uralom, az 1848-49-es szabadságharc időszakain át jelenkorunkig közelebb hozza számunkra a történelem alakjait.
A megnyitó eseményét a Mikecz Kálmán Huszár Bandérium két tagjának jelenléte, valamint a Lupa Angelika és Lupa János által előadott katonai dallamok tették még hangulatosabbá. A kiállítás március 31-éig tekinthető meg.