photo

Hősök napja 2023. (fotógaléria)

2023. május 28.
Közérdekű híreink
„Nem ünnepelni gyűltünk össze és nem siratni. Nincs mit ünnepelni. Előttünk sírkő áll, amely több mint 500.000 elesett magyar hős emlékét örökíti meg. És ez az emlék tőlünk, az élőktől, számon kéri az őseinktől örökölt hazát, melyért ők az életüket áldozták és amelyről míg nekik számot adni nem tudunk, ünnepnapot ülnünk nem lehet.”

Gróf Bethlen István miniszterelnöktől idézett szavakkal nyitották meg a mai szigetszentmiklósi emléknapot. E szavak a fővárosi Hősök emlékkövének leleplezésekor hangzottak el 1929-ben.

Ma, itthon Szigetszentmiklóson hasonlóképpen tekinthetünk e napra. Amikor a világháborúkban elhunyt őseinkre gondolunk, a hősi halált halt déd- és ükapáinkra, a fiatal, még gyermektelen suhancokra, akik talán mit sem sejtettek a háborúk mögött meghúzódó kapzsi hatalomvágyról, és nem feledkezhetünk meg az őket hazaváró szerelmekről, feleségekről, anyákról, akik hiába reménykedtek… sorsuk a szomorúság, az özvegység és az egyedüllét szorító fájdalma maradt. Ha nem is vérét, de lelke egy darabját minden érintett otthagyta. Valamennyien hősök Ők. Rájuk emlékezünk.

A Lakihegyi és a Kossuth Lajos utcai Hősi emlékműveknél egybegyűltek virágokkal, koszorúkkal rótták le kegyeletüket a Hősök napja alkalmából. Városunk I. és II. világháborús hősi halált halt katonái előtt beszédében fejezte ki tiszteletét Nagy János polgármester és Ladányi Sándor önkormányzati képviselő, imára Szalkay László lelkész hívta az emlékezőket.

A rendezvény során közreműködtek: Hollós Simon, az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI színjáték-musical osztályának növendéke, Kerek Ferenc zongoraművész és Zsirmon Zsolt trombitaművész, valamint a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Bandérium tagjai.