photo

Kezdődik a kampányidőszak

2024. április 19.
Közérdekű híreink
2024. április 20-án (szombaton) kezdődik a június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati általános választások kampányidőszaka, amely a választás napján 19 óráig tart majd. A jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését mindhárom választípus esetében.

Az európai parlamenti választás vonatkozásában a pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. Az EP választás aláírásgyűjtő íveit a NVI az igénylést követő munkanapon, de legkorábban április 20-án, szombat délelőtt 8 órától adja ki. Amely jelölő szervezet szombat délelőtt kívánja átvenni az ajánlóíveket, igényét legkésőbb április 18-a, csütörtök 16 óráig nyújtsa be. A listaállítás feltétele az európai parlamenti választásra 20000 választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás leadása, melynek határideje 2024. május 3. (péntek) 16.00 óra.

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. A jelöltek bejelentésének határideje 2024. május 6. (hétfő) 16.00 óra.

A vármegyei lista és a területi nemzetiségi lista esetében a területi választási iroda, a fővárosban pedig a Fővárosi Választási Iroda által kiadott ajánlóíveken gyűjthető ajánlás. Országos nemzetiségi listát ajánlani a Nemzeti Választási Iroda által kiadott ajánlóíven lehet. A vármegyei lista, valamint a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére 2024. május 7-én (kedd) 16.00 óráig van lehetőségük a jelölő szervezeteknek.

A jelölt és listaállítással, valamint az ajánlásgyűjtés szabályaival kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetőek el. A jelöltek és jelölő szervezetek a következő linken található tájékoztató füzetből ismerhetik meg a választási eljárás legfontosabb szabályait, az ajánlásgyűjtés szabályait beleértve: Tájékoztató jelöltek és jelölő szervezetek részére
 
(forrás: www.valasztas.hu)
 
dr. Szilágyi Anita
      HVI elnök