x Széchenyi 2020
photo

Megnyílt a „Megsebzett táj” című dokumentumfotó kiállítás

2024. május 14.
Környezetvédelem Közérdekű híreink

Megnyílt a „Megsebzett táj” című dokumentumfotó kiállítás, mely a 2020-as szigetszentmiklósi olajszennyezés eseményeit eleveníti fel. Négy éve az elmúlt fél évszázad legnagyobb olajszennyezése történt hazánkban, melynek következtében 1800 négyzetméretnyi úszóláp semmisült meg. A növény- és állatvilág újjáélesztése azóta is folyamatos feladata városunknak és a szakembereknek.

Az eseményen Nagy János polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és háláját fejezte ki azoknak, - közöttük a Batthyány Kázmér Gimnázium Ökomunkacsoportjának - akik a szennyezés óta szívügyüknek tekintik a helyreállítást.
A kiállítást Horváth István, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazgatója nyitotta meg, majd a már említett gimnázium mesterpedagógusai, Sete Krisztina Beáta és Czita Zoltán tartottak előadást az úszóláp rehabilitációs projekt tevékenységéről és sikereiről.

A Városi Könyvtár és Közösségi Ház Aula Galériájában június 14-ig tekinthető meg az ingyenes kiállítás, melyen a helyszínen dolgozó vízügyes szakemberek és az Országos Vízügyi Főigazgatóság állandó fotósának képei láthatóak.
(Az úszóláp újjáélesztésének mozzanatait egy 2022-es beszámolónkban is láthatják, ahol a Batthyány Kázmér Gimnázium diákjai éppen mesterséges úszóláptutajokat készítettek. A beszámolót ide kattintva tudja megtekinteni )