x Széchenyi 2020
photo

TÁJÉKOZTATÓ A KÖTELEZŐ ÓVODAI NEVELÉSBEN VALÓ RÉSZVÉTEL ALÓLI FELMENTÉS ÜGYÉBEN

2021. április 30.
Közérdekű híreink
Az Nkt. 8. § (2) bekezdése szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozásokon vesz részt. A szülő – tárgyév május 25. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti. A kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti az óvodai foglalkozásokon való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 38/B.§ (2) bekezdése a 3. életévét betöltött gyermekek óvodai kötelezettség alóli felmentésének engedélyezése a Kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatalát jelölte ki. 2020. január 1.-től az Oktatási Hivatal országos adatbázisa alapján, a járási hivatal követi nyomon a 3. életévét betöltött gyermekek óvodakezdését, és indokolt esetben engedélyezi a felmentést az óvodai foglalkozáson való részvétel alól.

Kérelmet május 25.-ig a járási hivatalhoz formanyomtatványon lehet benyújtani elektronikusan, vagy írásban postai úton, vagy személyesen az alábbi címre:


PMKH Szigetszentmiklósi Járási Hivatala

2310 Szigetszentmiklós, Apor Vilmos utca 1/a