photo

TÁJÉKOZTATÓ A VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOSAN

2024. április 19.
Közérdekű híreink

TÁJÉKOZTATÓ A VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOSAN

1. ÁTJELENTKEZÉS, MOZGÓURNA IGÉNYLÉS
2024. április 4-étől nyújthatóak be az átjelentkezéssel és a mozgóurna igényléssel kapcsolatos kérelmek az európai parlamenti, a helyi önkormányzati, illetve a nemzetiségi önkormányzati választásra vonatkozóan. A választópolgárok szintén április 4-étől kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amely kizárólag az Európai Parlament képviselőinek választására terjed ki.

- Átjelentkezni 2024. május 31-én (péntek) 16 óráig van lehetőség, az átjelentkezési kérelem visszavonását pedig 2024. június 7-én (péntek) 10 óráig kérhetik a választópolgárok. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes választástípusok tekintetében eltérőek az átjelentkezésre vonatkozó szabályok. Míg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a választópolgárok kizárólag tartózkodási helyük szerinti településre jelentkezhetnek át, addig az Európai Parlament tagjainak választásán bármely településre lehetséges az átjelentkezés.

- Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni szavazni, mozgóurnát kérhet. Mozgóurna iránti kérelem a szavazás napján, vagyis 2024. június 9-én (vasárnap) 12 óráig nyújtható be.

- Külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet kizárólag az EP választás vonatkozásában lehet benyújtani 2024. május 31-én (péntek) 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékből való törlését június 5-én (szerda) 16 óráig kérheti a választópolgár.

A fentiek mellett a választópolgároknak továbbra is lehetőségük van a már eddig is elérhető választási kérelmek benyújtására:

- Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb 2024. május 15-én (szerda) 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket vagy adataik módosítását a 2024. év általános választásokra kihatással, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

- Magyarországi lakcímmel rendelkező, más európai uniós tagállam állampolgárai 2024. május 24-én (péntek) 16 óráig adhatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.

- A magukat valamely 13 magyarországi nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok továbbra is kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. A nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem 2024. május 31-én (péntek) 16 óráig nyújtható be. Szintén eddig a napig kérhető a névjegyzékből való törlés iránti kérelem.

- A fogyatékkal élő választópolgároknak 2024. május 31-én (péntek) 16 óráig van lehetőségük Brailles-írással ellátott szavazósablont igényelni, emellett 2024. június 5-én (szerda) 16 óráig kérhetik akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását.

A kérelmek benyújthatóak elektronikus úton, online azonosítással a www.valasztas.hu oldalon, valamint személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában. A mozgóurna igénylést és a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők regisztrációs kérelmét elektronikus úton, online azonosítás nélkül és postai úton is be lehet nyújtani bármelyik helyi választási irodához.

(forrás: valasztas.hu)
Szilágyi Anita
HVI elnök