photo

Újévi Gálakoncert 2024.

2024. január 8.
Közérdekű híreink Kultúra
„Boldog új évet kívánok mindannyiuknak!”

Köszöntötte a közönséget Horváth Gábor, a Duna Szimfonikus Zenekar állandó karmestere a szigetszentmiklósi Újévi Gálakoncerten, melyet 2024. január 7-én az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI hangversenytermében adott a zenekar.
Már számos alkalommal adtak újévi koncertet, azonban a mostani gálakoncert, a karmester elmondása szerint „hagyományos is, és rendhagyó is. Hagyományos, hiszen egy újévi koncertről ifjabb Johann Strauss művei nem hiányozhatnak, és rendhagyó, mert teszünk egy kis utazást az óceánon át, Amerikába…” Így az este folyamán hallható volt ifj. J. Strauss: Művészélet – keringője mellett a Kirándulóvonat és a Tik-Tak – polka, a hangulatos Egyiptomi induló, valamint a kihagyhatatlan Kék Duna keringő. Kálmán Imre (Ördöglovas-palotás) és Lehár Ferenc (Tatjana – Orosz tánc, Éva – keringő) darabjaiból is hallhattunk részleteket. Majd a vidámabb hangulatú, amerikai szerzők művei csendültek fel: Aaron Copland: Mexikói fantázia, Arturo Márquez: Danzón No. 2, és Leroy Anderson: Szánkózás, Az írógép, Locsi-fecsi szerzeményei. A koncertet Horváth Gábor karmester mókás megszólalásai, érdekes magyarázatai színesítették, időnként a jelenlévőket is bevonva a műsorba, amit vastapssal jutalmazott a zsúfolásig telt színházterem közönsége.

A szünet előtt Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere pohárköszöntőjében emlékeztetett, hogy 2020-ban volt utoljára hasonló rendezvény a városban, „és akkor még nem tudtuk, hogy milyen jövő vár ránk” fogalmazott a városvezető. Hozzátette, hogy az elmúlt évek nehézségei (a pandémia, a háború okozta gazdasági helyzet) ellenére is Szigetszentmiklós talpon tudott maradni, sőt 2023-ban új beruházásokat is meg tudtak valósítani a városban. Továbbá köszönetét fejezte ki a Duna Szimfonikus Zenekarnak, hogy eljöttek Szigetszentmiklósra, valamint a szervezőknek az est létrehozásáért, és nagyon boldog, sikerekben, egészségben gazdag új évet kívánt mindenkinek.

A szervezők a szünetben minden jelenlévőt egy pohár pezsgőre hívtak.