Szigetszentmiklós és Térsége Turisztikai Egyesület

2011 áprilisában a Szigetszentmiklós Város Képviselő-testületének támogatásával létrejött a Szigetszentmiklós és térsége TDM Nonprofit Kft és a Szigetszentmiklós és térsége Turisztikai Egyesület azzal a céllal, hogy a köz-és magánszféra partnerségén, közös érdekeltségen alapuló helyi turizmus fejlődését elősegítse és a térségben található vonzerőket turisztikai termékké fejlessze.

Jelenleg összesen két önkormányzat (Szigetszentmiklós, Tököl) mellett tíz civil szervezet és mintegy 26 turisztikai vállalkozás (többek között a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel, a Hajómalom, a szigetcsépi Gál Pincészet, Szigetcsépről a Farmergolf, Szigetszentmiklósról az Oázis Wellness Park és Szigethalomról az Emese Park is) a tagja, valamint Taksony, Szigetújfalu, Makád és Lórév települések önkormányzatai is jelezték együttműködési szándékukat.

A szervezet tevékenységi köre szerteágazó és sokrétű. Fő feladatai a turisztikában érdekelt vállalkozások és szolgáltatók összehangolása, programok rendezvények kezdeményezése, marketing feladatok ellátása.

2012 nyarán elkészült a „Kis-Duna mente kincsei" című térségi kiadvány, melyben a Csepel-sziget és környékén található látnivalókat, programokat, településeket mutatja be, másrészt a TDM tagoknak a rövid bemutatása is megtalálható benne.

A kiadványban található képekből, 2012 decemberében elkészült a Szigetszentmiklós Fotókönyv, amelyhez ajándék kedvezménykuponok tartoznak a szigetszentmiklósi szolgáltatók felajánlásából. A 2013-as tevékenységek között szerepel a térségről is elkészíteni a fotókönyvet, melyben TDM tagok kedvezményei is megtalálhatóak lesznek hasonlóképpen, mint a szigetszentmiklósi fotókönyvben.

2012. szeptember 9-én elindították a Ráckevei-Duna ágon a sétahajó és egyéb hajókirándulásokat (szigetkerülő túra, budapesti városnézés, ráckevei kirándulás, borhajó) mely szinte minden hétvégén más-más programot kínáltak az érdeklődőknek. A programsorozat éves zárásaként, illetve egyik nemzeti ünnepünkre való méltó megemlékezés céljából szervezték meg október 23-án a „Forradalmi hajó" programot.

A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel 2013-ban is kialakították a hajós programokat, melyeket áprilistól októberig a hónap minden második hétvégéjén indítanak el. A hajóprogramok beharangozó rendezvényére 2013. április 6-án került sor a „Fedezd fel a Szigetet" Duna parti rendezvény keretében. Az egész napos családi rendezvényen a Kis-dunai sétahajózással, kenutúrával, és a Tanösvényen szervezett ismeretterjesztő túrával bemutatták be a Kis-Duna növény-és állatvilágát. Egyedülálló, fő program délután került megrendezésre, amelyen a gyerekek egy kalózhajón tanulhatták meg a kalózkodás minden fortélyát. A program várhatóan ősszel, a szezon befejeztével szintén egy jó hangulatú, szabadtéri programmal zárul majd.

2012-ben a TDM szervezet három rendezvényre is kitelepült:

  • szeptember 15-én a szigetszentmiklósi Szabacsi Napra a hajóprogramok népszerűsítésével.
  • szeptember 29-30-án „Főszezon" turisztikai-, és gasztronómiai kiállítás (Budapest, Budai Vár). Ezen a két napos rendezvényen a ráckevei Kék Duna Wellness Hotellel és Csoda Tours-szal közös standon képviselték a Ráckevei kistérséget.
  • december 2-án a szigetszentmiklósi Adventi váráson, melyen először került bemutatásra a Szigetszentmiklós fotókönyv.

2013-ban a TDM szervezet a ráckevei Tourinformmal és a Summerfest Fesztivállal közös standon fogadta az érdeklődőket. A TDM szervezet kiadványai („Kis-Duna mente kincsei", Hajóprogramok) mellett tagjaik illetve a Tourinform iroda információival kiegészülve a Ráckevei kistérség teljes kínálatát megtalálták a látogatók.

2013 januárjában a TDM szervezet kezdeményezésére és a TDM Consulting Kft. moderálásával megrendezésre került a Kis-Duna TDM fórum. A fórumra meghívottak között szerepeltek térség településeinek képviselői és a turisztikában érdekelt vállalkozások és szolgáltatások vezetői. A kezdeményezés célja a térség települései és szolgáltatói együttműködő partnerként és közös gondolkodással segítenék elő a Ráckevei Duna-ág turizmusának fejlődését. Az első fórum után közös megállapodással, 2013. március 7-én került megrendezésre került a második TDM fórum.

Jelentős változás mind a Nonprofit Kft, mint a Turisztikai Egyesület életében, hogy „Szigetszentmiklós és térsége" név „Kis-Duna mente" névre módosul, mely tükrözi a tagsági kör dinamikus bővüléséhez való alkalmazkodást is.

A 2013-ban főbb céljaik között szerepelnek a kiállításokon és szakmai konferenciákon való részvétel, a hajóprogramok mellet egy ipartörténeti tematikus út kialakítása (Lakihegyi Adótorony, a Pestvidéki Gépgyár és a volt Csepel Autógyárban található gyártmánytörténeti múzeum). További szabadidős programként, kerékpártúrák szervezésén dolgoznak, amelyek útvonalai a Csepel-szigeten és a Duna parton vezetnének.

Terveik között szerepel egy újabb kiadvány elkészítése „Szigeti Templomok" címmel, melyben a Csepel-szigeten és környékén található templomok kerülnének bemutatásra.

Kapcsolattartó:
Gere Ágnes
2310 Szigetszentmiklós, Lengyel L. u. 6.
06-20/9494 760
info@a-tdm.hu
http://www.kisdunamente.hu/