Átadták a Csepel-szigeti gerincút halásztelki ágát
vsa - 2013. 12. 20.
A 2,1 km hosszú útszakasz összeköttetést teremt a főváros XXI. kerülete, a II. Rákóczi Ferenc út és a Csepel-szigeti gerincút között. Az új összekötő út tehermentesíti Halásztelek és Szigetszentmiklós város belterületét az átmenő forgalomtól.
Atadtak-a-Csepelszigeti-gerincut-halasztelki-agat

A 2x1 sávos Csepel-szigeti gerincút halásztelki ága Budapest XXI. kerület, II. Rákóczi Ferenc útról ágazik ki egy körforgalmú csomóponttal, majd Szigetszentmiklós közigazgatási határával párhuzamosan haladva szintén egy körforgalmú csomóponttal csatlakozik az úthoz az Auchan áruház mögötti kiszolgáló út, valamint a meglévő Önkormányzati földút.

Ezen összeköttetéssel, új országos közúti hálózati elemmel az M0 autóút egy újabb helyen keresztezésre került az M0 autóút Halásztelki és Szigetszentmiklósi csomópontja között. Az új összekötő út jelentősen csökkenti a csúcsforgalomkor, a két csomópontban kialakuló torlódásokat. A kiépítésre került Csepel szigeti gerincút, halásztelki ága jelentősen tehermentesíti továbbá Halásztelek és Szigetszentmiklós város belterületét az átmenő forgalomtól.

A nyomvonal keresztezi az M0 autóutat, így a környező települések lakói könnyebben és gyorsabban elérik majd el az autópályákat is. Az összekötő úton 70km/h sebességgel lehet közlekedni, a szakaszon 2 db körforgalom található, a II. Rákóczi Ferenc úton egy autóbusz megállóhelyet is kialakítottak.

A kivitelező a Swietelsky-A-Híd Konzorcium, a beruházás az Új Széchenyi Terv részeként nettó 887.080.338 forint értékben valósult meg.

A képre kattintva a térkép elérhető nagyobb felbontásban is!

 

Szabó József, polgármeseter az átadó ünnepségen e szavakkal köszöntötte a megjelenteket:

„Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok."

Márai Sándor szavai különösen igazak ma. A Csepel-szigeti gerincút átadása olyan minőségi változás, olyan új lépcsőfok elérése településünk, Szigetszentmiklós és a környékbeli városok életében, amely megítélésem szerint, ha nem is történelmi jelentőségű, de a kétezres évek tekintetében feltétlenül az egyik legmeghatározóbb fejlemény a térségben.

Sok-sok munka, gond, küzdelem és áldozat révén valósult meg, hogy 2012-ben, egy ugyancsak hűvös, téli napon Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke elvágta a nemzeti színű szalagot a Csepel-szigeti gerincút első, Tököl és az M0-ás autóút szigetszentmiklósi szakaszának átadásán.

Sok akadályt kellett leküzdeni a mai avató ünnepségig is. Mindezért, Márai Sándor gondolataihoz visszatérve, köszönetet érdemelnek Szigetszentmiklós és a környező települések lakói, kitartó türelmükért, és természetesen a beruházó és a kivitelező a munkájukért.