Tüdőszűrés Szigetszentmiklóson 2018.
Media - 2018. 06. 18.
Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy 2018. augusztus 1-től szeptember 18-ig a Városi Könyvtár és Közösségi Házban kirendelt tüdőszűrést végez a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet.
Tudoszures-Szigetszentmikloson-2018

Ma már kevesen tudják azt, hogy a tüdőszűrést a korábban népbetegségként pusztító tüdőtuberkulózis miatt a múlt század hatvanas éveiben vezették be hazánkban. Az idősebbek pedig úgy tartják, hogy a tüdőszűrés ma is kötelező. Ez azonban ma már nem így van. Alapesetben ma a tüdőszűrés nem kötelező. Vannak ugyan olyan esetek, amikor egyes területeken TBC-fertőzéseket észlelnek, és az adott területi tisztifőorvos elrendelhet kötelező tüdőszűrést, ám ez szerencsére ritka. Azonban van egy nagyon fontos szempont, ami miatt mindenkinek ajánlott a tüdőszűrés.

Ezzel az eljárással ugyanis hatékonyan lehet felismerni a tüdőrákos megbetegedéseket is. A szűréssel a panaszmentes, korai stádiumban felfedezett betegeknek jobbak a túlélési esélyei, nagyobb arányban lehet operációval eltávolítani a rosszindulatú daganatot a tüdejükből, mint azoknál, akiknél valamilyen panasz miatt történtek az orvosi vizsgálatok és a betegség felfedezése. Különösen ajánlott a szűrés a dohányosok körében valamint a 40 év felettieknél - ők a betegség szempontjából rizikócsoportnak tekinthetők. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ernyőfénykép-szűrések segítségével továbbra is kiemelésre kerülhetnek egyéb betegségek is: természetesen a tüdőtuberkulózis, bizonyos nyirokúti megbetegedések, a szív alaki elváltozásaival járó kórképek stb. A tüdőszűrés tehát mindenképpen fontos és hasznos megelőző vizsgálat, amire mindenkinek kell, hogy legyen ideje, ráadásul gyors és egyszerű.

Évente egy alkalommal önkormányzatunk segítséget nyújt ahhoz, hogy a vizsgálatért lakóinak ne kelljen messzebbre utazniuk. Amíg a szűrés kötelező volt, nagyon kevesen voltak, akik nem vettek részt a vizsgálaton. Mára már jelentősen lazult az állampolgári fegyelem, a sietős, hajszolt világban sokan mondanak le egy ilyen lehetőségről, pedig ez nem helyes cselekedet.

Településünk egészségügyi állapota mindannyiunk közös ügye, ezért azzal a kéréssel fordulok Önök felé, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tüdőszűrésen, illetve jelezzék ezt a lehetőséget családtagjainak, ismerőseiknek is!