Hol szabad kerékpározni
Media - 2018. 10. 30.
Hol-szabad-kerekparozni

· Az úttesten

Az esetek többségében kerékpárral az úttesten kell és érdemes közlekedned, hacsak nem tilos.

 

· Kerékpárúton

Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni. Kivétel: ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben az úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h. A kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárosoknak van elsőbbsége! Ha elsőbbséged van, akkor is előbb győződj meg arról, hogy megadják azt, és csak utána hajts le az úttestre!

 

· Kerékpársávban

Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak itt szabad kerékpározni. A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál. Nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes és udvariatlan is szembe menni a forgalommal!

 

· Nyitott kerékpársávban

A nyitott kerékpársávra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, két kivétellel:

 

  1. A nyitott kerékpársávot el szabad hagyni biciklivel például balra kanyarodás előtt.
  2. A nyitott kerékpársávra más járművek is ráhajthatnak például jobbra kanyarodás előtt.

 

 

· Kerékpárosok által is használható buszsávban

Csak abban a buszsávban szabad kerékpározni, ahol ezt tábla engedélyezi, ilyen esetekben általában kerékpáros piktogramokat is festenek az útra. Amennyiben engedélyezett kerékpárosok számára a buszsáv használata, akkor ebben a forgalmi sávban kell kerékpárral haladni. Fontos, hogy ne akadályozzuk szükségtelenül a több embert szállító tömegközlekedési járművek haladását, engedjük el a mögöttünk haladó buszt. Buszmegállóból indulni készülő buszt ne előzzünk, engedjük magunk előtt haladni, így nem kell a busznak újra megelőznie minket. Amennyiben nem szerepel a táblán kerékpáros kiegészítő jelzés, akkor tilos a buszsávban kerékpározni! (Lásd a tiltásoknál.)

 

Gyalog- és kerékpárúton

A gyalogosok (különösen a gyerekek és kutyák) kiszámíthatatlan mozgására, hirtelen előbukkanására mindig számítanunk kell, ezért a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h! A gyalog-kerékpárút használata általában kötelező, azonban ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy az úttesten van felfestett kerékpáros nyom (piktogram), a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek.

 

· Gyalogos-kerékpáros zónában

Gyalogos-kerékpáros zónában a kerékpárosok számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén 10 km/h. Egyébként ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint amelyek a gyalog-kerékpárútra.

 

· Kerékpáros nyomon

Az úttestre festett kerékpáros piktogramokból kialakított burkolati jelek sora (az ábrán látható kerékpáros piktogram) a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi járművezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére. Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező. Természetesen az úttesten elfoglalt pozíció csak javaslat, tehát el lehet térni tőle, valamint más járművek is ráhajthatnak, mivel nem jelent külön sávot.

 

· Leállósávon vagy kerékpározásra alkalmas útpadkán

Ez elég értelmetlen kitétel a KRESZ-ben. Magyarországon csak autópályán van leállósáv, ahol tilos kerékpározni, az útpadka pedig szinte sehol sem alkalmas biciklizésre.

 

· Kétirányú kerékpáros közlekedés számára megnyitott egyirányú utca

Egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból abban az esetben szabad behajtani, ha azt kiegészítő tábla engedi. Ez esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

 

Forrás:

Magyar Kerékpárosklub