Felhívás afrikai sertéspestis megjelenése kapcsán szükséges intézkedésekről
Media - 2019. 10. 29.
Felhivas-afrikai-sertespestis-megjelenese-kapcsan-szukseges-intezkedesekrol

Pest megye területén a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetében elhullott vaddisznókból vett mintában afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) betegség került megállapításra, ezért az Országos Főállatorvos Helyi Járványvédelmi Központ felállítását rendelte el Pest megyében.

Az ASP Magyarország területén csak vaddisznókban megállapított megbetegedés, de veszélyeztetve vannak a házi sertés-állományok is.

A magas kockázati besorolású településeken 2019. október 2-át követő 60 napon belül az ott található valamennyi sertéstartót állatorvosnak kell felkeresnie a sertés állományok korcsoportonkénti összeírása, valamint járványügyi felülvizsgálata és az állattartók járványügyi tájékoztatása céljából.

 

A betegség leküzdésével kapcsolatos állami kártalanítás csak annak járhat, aki eleget tesz az állománya nyilvántartásával, a járványmegelőzéssel és a betegség felszámolásával kapcsolatos előírásoknak és elvárásoknak, ezért rendkívül fontos, hogy a teleülésen élő valamennyi sertéstartót időben fel tudjanak keresni az állatorvosok.


A járványmegelőzés első lépcsőjében Szigetszentmiklós területén el kell végezni a házi sertésállományok tájékoztató jellegű összeírását.


Fentiek alapján kérünk minden sertéstartót, hogy a mellékelt kérdőívet kitöltve juttassák vissza a Polgármesteri Hivatalhoz legkésőbb 2019. november 22-ig:

 

  • levélben, postai úton 2310 Szigetszentmiklós, Kossuth Lajos u. 2. szám alatti címre,
  • elektronikus úton a jegyzo@szigetszentmiklos.hu e-mail címre, vagy
  • személyesen a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Népjóléti Osztályára: 2310 Szigetszentmiklós, Losonczi u. 1.

 

A felméréssel kapcsolatos további felvilágosítást a 06-24-505-529-es telefonszámon kérhetnek.

Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével és visszaküldésével segítik a munkánkat!

 

A kérdőív IDE kattintva tölthető le!

 

Szigetszentmiklósi Polgármesteri Hivatal

Igazgatási és Népjóléti Osztály