x Széchenyi 2020
photo

A Szigetszentmiklósi Kajak-Kenu Egyesület hagyományos őszi Duna-takarítási akcióját tartotta szombaton

2024. szeptember 28.
Környezetvédelem Közérdekű híreink
,,Nem értjük, hogyan kerülhetett ilyen szokatlan, szemet bántó tárgy a mi szeretett Kis-Dunánkba!” – mondta Szabó Krisztina, a Szigetszentmiklósi Kajak-Kenu Egyesület kommunikációs munkatársa, miután Víg Géza elnökkel szakadó esőben próbálták kiemelni a vízben talált veszélyes hulladékot.

Az egyesület hagyományos őszi Duna-takarítási akcióját tartotta ma az RSD főként szigetszentmiklósi szakaszain. Az önkéntesek reggel 8-kor még viszonylag jó időben indultak el, de a szemétszedőkkel együtt a felhők is gyülekeztek. A szervezők ez alkalommal is azt tapasztalták, hogy szerencsére egyre kevesebb a hulladék, a gyűjtőkonténer is csak félig telt meg, azonban a távolabb eső Duna-Tisza-csatornán olyat találtak, ami nagyon elkeserítette őket. A fentebb már említett hulladék, egy félig teli, 120 literes, zárt műanyag hordó volt, melyet bőrig ázva, egy órán keresztül próbáltak kihúzni a Dunából, sajnos egyelőre sikertelenül. A nagyon nehéz hordót egy fához rögzítették, ahova később több erős segítővel térnek vissza.

Szabó Krisztina elmondta, hogy a hordót zárt állapotban találták, tehát nem észleltek szivárgást belőle, és elképzelhető, hogy az árvízzel került, a zsilipen keresztül a Kis-Dunába.

A mai napon az esőzés miatt kevesebben jöttek el, vagy a tervezett 12 órás zárásnál hamarabb hazamentek. Ha az időjárás kegyes lesz, holnap folytatják a szemétszedést. Akinek ideje, ereje és kedve van, ismét csatlakozhat. 9 és 12 óra között ügyeletes várja az önkénteseket a Csónakháznál (Rév sor 104.).