photo

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez - NAV közlemény

2023. május 11.
Közérdekű híreink NAV információk
Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 22-én nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéből származó bevételek, jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ha volt ilyen bevétel, jövedelem, az adóbevallási tervezet egy kiegészítendő ajánlatként segít a bevallás elkészítéséhez. Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg az 1,2 millió forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 22-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.