photo

Boldog Születésnapot Lakihegyi adótorony!

2023. december 1.
Közérdekű híreink
90 éves a Lakihegyi adótorony. Ez alkalomból a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház, valamint a Helytörténeti Gyűjtemény és a Postamúzeum időszaki kiállítást szervezett Lakihegy, a magyar rádiózás bölcsője címmel. A kiállítás megtekinthető november 27-től december 7-ig a Közösségi Ház Aula Galériában.

A megnyitóval egybekötött ismeretterjesztő esten fiatal művészek, Lupa János tanár úr vezetésével dalban mondták el a rádiózás történetét, Szól a rádió címmel. Az előadás alatt, polgármester úr és Kertai Zalán festőművész leleplezték a művész úr Lakihegyi adótoronyról készült festményét, melyet Nagy János polgármesteri keretből finanszírozott.

A meghívott előadók sorát Balla Éva, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tagja nyitotta. és az adótorony történetéről, műszaki adatairól ismertetett. Legnagyobb szenzációnak tartja, hogy a 314m-es adótorony az adóberendezéssel együtt 90 éve áll a rádiózás szolgálatában.

Takács István rádióamatőr elmesélte, hogy mennyire befolyásolta egész életét az adótorony közelsége, már gyerekként nagyon érdekelte, hogy mi lehet az és már elég korán egy házi gyártású detektoros készülékkel tudta hallgatni a Kossuth Rádió műsorait.
Becz Viktória történész-muzeológus, a Postamúzeum munkatársa, az adótorony gazdasági, társadalmi, turisztikai hatásairól beszélt. Az 1933-as nagy adótorony átadását követően nagyon sok külföldi és hazai szakember, valamint politikusok, hírességek, de egyszerű turisták is látogatták a tornyot. Elmondta, hogy korabeli lapok hirdetéseiben találni szervezett Rádiós kirándulásokat Szigetszentmiklós Lakihegyre, turista vezetéssel. Ezek a kirándulások rendszerint a Varsányi Csárdában végződtek.

Sávoly Tamás, szintén a Postamúzeum történész-muzeológusa, nemzetegyesítő adónak nevezte, Magyarország szimbólumának. Kifejtette, hogy a trianoni veszteség után fontos szerepet töltött be a rádiózás, mint újfajta médium, hisz a Lakihegyi adótoronynak köszönhetően nagy távolságokra tudtak sugározni. Az adótorony mellett, Puskás Tivadar munkásságát is kiemelte.

Végül Lázár Gergő, az est házigazdája emlékeztetett, hogy december 2-án lesz 90 éves a Lakihegyi Adótorony.