photo

Dunatakarítás volt a Kis-Dunán

2021. október 16.
Környezetvédelem
Ma a Szigetszentmiklósi Vízi Sport Egyesület idén második alkalommal rendezte meg a „dunatakarítást”. A programra olyan önkénteseket vártak, kiknek fontos városunk tisztasága, akik hajlandóak „felvenni a kesztyűt” a felelőtlen szemetelőkkel. Egy-egy ilyen alkalommal akár több konténernyi hulladéktól tisztítják meg a Kis-Duna vizét és partszakaszát.
„Több mint ötvenen vettünk részt a takarításban, a konténer most is megtelt. Nagyon sok szemét volt főleg az M0-ás fölött, a szigetszentmiklósi oldalon. A főág aránylag tiszta. Főleg PET-palackok, italos üvegek teszik ki a kisebb méretű szemetet, de rengeteg bútort is összeszedtünk. Inkább a szándékosan lerakott szemét volt sok, például a horgászállások környékén. Egyes lakók sajnos nem a kukába viszik a hulladékot, egyszerűbb számukra lerakni valahova. A májusihoz képest viszont jobbnak látom a helyi vízszakasz szennyezettségét. Ez talán azért van, mert nyár óta dolgozik a tassi erőmű, és a szívóhatás miatt nem marad meg a nád között annyi szemét, viszi le a nagy Dunára.” - mondta el Víg Géza, az egyesület elnöke.
A már évek óta hagyományos környezetvédelmi programot évente kétszer rendezi meg az egyesület. Az akcióban a lakók mellett rendszeresen részt vesznek helyi sportolók és önkormányzatunk tagjai, így többek között Nagy János polgármester is.
Olvasóink legközelebb 2022 tavaszán csatlakozhatnak a természetvédelmi megmozduláshoz.