photo

Hogy ne váljanak áldozattá

2020. november 16.
Életmód, Egészségügy Közérdekű híreink

Hogy ne váljanak áldozattá

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A szigetszentmiklósi rendőrök megelőzési tanácsokkal hívták fel a szépkorúak figyelmét az unokázós csalásokra.

 

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, 2020. február 25-én délután a Szigetszentmiklósi Városi Könyvtár Közösségi Házában, egy beszélgetés keretében hívta fel az idősebb korosztály figyelmét az úgynevezett unokázós csalások elkövetési módszereire.

A jelenség lényege, hogy az elkövetők felhívják a kiszemelt áldozatot és elhitetik vele, hogy egy közeli hozzátartozója, gyermeke, unokája bajba került, baleset áldozata lett, tartozása van, vagy fogva tartják. Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embereket arra, hogy pénzt, ékszert, valamint más értéket adjanak át a telefonhívást követően az érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát vagy ismerős.

Váraljai Frigyes Károlyné rendőr főtörzszászlós hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben azonnal  bontani kell a vonalat, majd ellenőrizni szükséges a hívás valóságtartalmát, valamint kérte, hogy bármilyen gyanús tevékenység észlelése esetén, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112-es segélykérő számok valamelyikén.