photo

Hogyan fűtsek tisztábban?

2019. október 17.
Közérdekű híreink

Magyarországon a települések levegőminőségét a téli időszakban jellemzően a lakossági fűtés határozza meg, tehát nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk. Egészségügyi szempontból a szilárd tüzelőanyagok (szén, fa, pellet) jelentik a legnagyobb megterhelést, de ha önnél távfűtés vagy elektromos fűtés üzemel, akkor is célszerű végig olvasnia cikkünket.

 

A levegő védelméről szóló 306/2010. számú kormányrendelet szerint kályhánkban csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagokat, a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen fahulladékot szabad elégetnünk. Más anyagokat, így például gumit, olajos rongyot, használt ruhát, parkettát, műanyag palackot, bútorlapot, kezelt fát tilos égetni! A jogszabály megsértéséért 300.000 forintig terjedő bírság jár, ami akár naponta is kivethető.

 

Az engedélyezett szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Ha jó minőségű, száraz tűzifát használunk, és szakszerűen kialakított, karbantartott tüzelőberendezésben, a helyes tűzrakás szabályait betartva fűtünk vele, akkor nemcsak kevésbé szennyezzük a levegőt, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk. Ha a szenet választjuk tüzelőanyagként, akkor ne feledjük, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű, magas kéntartalmú barnaszenek és lignit használata során a saját és családunk egészségét veszélyeztető légszennyezés is sokkal nagyobb.

 

A tisztább, egyben energiahatékonyabb és végső soron olcsóbb fűtés érdekében az alábbiakat érdemes betartani:

 

A radiátorok légtelenítését végezzük el, és azt havonta ellenőrizzünk.

A fűtési rendszert úgy kell beállítani, hogy a felmelegített víz a fűtésrendszerben az összes radiátort egyformán és egyforma idő alatt melegítse fel. Ezt a termoszelepek helyett a visszatérő szelepek szabályozásával lehet elérni, így hatékonyabb lesz a keringés, és kisebb a hőveszteség.

Ha gázzal fűtünk, a tüzelőberendezést évente ellenőriztessük, mert az elhanyagolt kazánból kevesebb hő jut a fűtési rendszerbe, és pénztárcánkat is jobban megterheli.

Lakásunk napi hőingása ne legyen 2-3 foknál több, mert a nagy hőingás felesleges energiafogyasztással és szennyezőanyag-kibocsátással jár.

A fűtési rendszerben legfeljebb 55-60 fokos vizet keringtessünk, az ennél melegebbre fűtött víz felesleges energiapazarlás.

Ha a meleg vizet is a fűtőberendezésünk állítja elő, akkor annak hőmérsékletét legfeljebb 45-48 fokosra állítsuk.

Szilárd tüzelés esetén ne a gyújtóst tegyük alulra, és a tetejére a tüzelőanyagot, hanem fordítva! Az égéshez ugyanis elegendő levegő és ideális hőmérséklet is kell. Ha a megrakott máglya felülről lefelé ég, akkor mindig kap elegendő levegőt, így a szennyezőanyag-kibocsátás akár 50%-kal csökken, a felszabaduló hő pedig akár 70%-kal több lehet.

Fa tüzelése esetén legfeljebb 15% nedvességtartalmú fát használjunk. Ezzel nem csak pénztárcánkat kíméljük, hanem a szennyező anyagok kibocsátását is mintegy 30%-kal csökkenthetjük ahhoz képest, mint ha nemrég kivágott, nedves fával fűtenénk.

 

Az energia-hatékonyabb és környezetbarátabb fűtésről még több információért látogasson a  https://levego.hu/tisztafutes vagy a http://www.futsokosankampany.hu oldalra!    .