x Széchenyi 2020
photo

Megszaporodott veszettség esetek hazánkban

2024. január 31.
Közérdekű híreink
A NÉBIH közleményben hívja fel a tisztelt lakosság figyelmét az utóbbi időben megszaporodott veszettség esetekre hazánkban, amelyekben nemcsak a vadállomány érintett, hanem kutya, macska, szarvasmarha is.

Tájékoztatnak, hogy "A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska."

Felhívják a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni oltás fontosságára. "A háziállatok esetében Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott."- írják a közleményben.

Továbbá kérik, ha kutya vagy macska támadt emberre, vagy mart meg, sürgősen forduljon orvoshoz! " Az emberi veszettség megbetegedés kialakulása is megakadályozható a veszettség elleni sorozatoltás beadatásával."

A veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelesség - hívja fel a figyelmet a NÉBIH. "Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot vagy háziállatot lát, haladéktalanul jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244)!"

A Magyar Állatorvosi Kamara és a Nébih közös közleménye:
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-veszettseg-elleni-vedekezes-fontossagara-figyelmeztet-a-maok-es-a-nebih

Képforrás: NÉBIH