x Széchenyi 2020
photo

Újra adómentes a „pálinkafőzés”

2021. május 14.
Közérdekű híreink
A 2021-es változások nem befolyásolják a párlatkészítés két eddig is megszokott
módját, tehát pálinkát továbbra is magánfőzéssel vagy bérfőzetéssel lehet
előállítani. A magánfőző személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját
gyümölcsből, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat.
Újdonság idén, hogy a magánfőzés adómentessé vált, de a főzhető mennyiség
– 86 liter – nem változott. Ez a mennyiség, ahogyan korábban is, csak a
magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag
adóraktár részére értékesíthető.



Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegy is.
Mostantól a magánfőzőnek a pálinkafőzés előtt a NAV J49-es nyomtatványt kell
elküldeni a NAV-hoz akár elektronikusan, akár papíron. Meg kell adnia a nevét,
a lakcímét, az adóazonosító jelét, a főzni tervezett pálinka mennyiségét literben
és nyilatkoznia kell, hogy a magánfőzés feltételeinek megfelel. A bejelentés
alapján a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást készít, amit elküld a
magánfőzőnek.



Ha valaki most kezdene otthoni főzésbe, vagy már főz, de adatai megváltoztak, a
magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megszerzését, valamint a
változásokat 15 napon belül kell bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati
adóhatósághoz. Az ellenőrzéseket az önkormányzati adóhatóság munkatársai
végzik. Valótlan adatok megadása, vagy a főzés bejelentésének hiánya miatt a
desztillálóberendezést és az azon előállított párlatot le is foglalhatják.
A bérfőzetéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től
évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az 50 litert meghaladó vagy a
nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre az adó hektoliterenként 333
385 forint. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholterméket kell
érteni, amely például 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatnak
feleltethető meg.



A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a
bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző
adóraktárnál pedig az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása jelent
kivételt.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal