Városi Helytörténeti Gyűjtemény

2310 Szigetszentmiklós, Árpád u. 34.
06-24/368-264
www.miklosimuzeum.hu
Kapcsolattartó:
muzeum@sargahaz.com

Nyitva tartás
Kedd: 10:00-14:00
Csütörtök: 14:00-18:00
Szombat: 09:00-13:00
Továbbá előzetes bejelentkezés alapján hétköznap munkaidőben egyéb időpontokban is látogatható a kiállítás.
A belépés ingyenes!A kiállításról
A II. világháború előtt gazdag közösségi élete volt Szigetszentmiklósnak; számos egylet, egyesület, szakkör működött a faluban, melyet a háború utáni új politikai berendezkedés szétzilált és megszüntetett. A Honismereti Szakkör az így létrejött ürességet próbálta betölteni a kor lehetőségeihez képest nagy sikerrel. A szakkörnek régi miklósi családokból kerültek ki a tagjai, akik részben saját családi örökségük felhasználásával, részben szorgos gyűjtögetéssel állították össze a mai gyűjtemény kiemelkedően gazdag tárgyi anyagának alapját. A Szakkör első kiállítását a település fennállásának 700. évfordulójára állította össze 1964-ben, mely olyan sikeres volt, hogy saját épületben a Kéktó mellett 1965-ben létrejött a Helytörténeti Gyűjtemény.

A Gyűjtemény több mint húsz évig működött a ma már nem létező kéktói épületben, amit közben maga a kiállítás is kinőtt, és a látogatók is igényeltek egy új kiállítóhelyet. A Kéktó Szabadidőközpont létrehozása miatt a Gyűjteménynek otthont adó épületet bontásra ítélték, így harminc évvel ezelőtt a kiállítás a mai helyére, az Árpád utcába költözött.

Az új helyszín minden szempontból alkalmasabb a Helytörténeti Gyűjtemény számára: központi helyen van, emellett maga az épület is nagyobb. A gyűjtemény otthona egy 19. század végén épült parasztház, klasszikus háromszobás beosztással, így kiválóan alkalmas néprajzi kiállítás létrehozására. A látogatók kényelme szempontjából az is előnyös, hogy alig néhány háznyira található az Ádám Jenő Emlékház, mellyel a Gyűjtemény egy szervezeti egységet képez.Régészet

A régészeti kiállításban megtekinthető Szigetszentmiklós története az őskortól a XIX. századi céhek megjelenéséig. A város területéről előkerült és feltárt tárgyak gazdag együttese látható az újkőkorból, rézkorból, bronzkorból, a római korból, az avar korból, a honfoglalás korából valamint a kora Árpád korból.

Történeti anyag

A régészeti kiállítás kronologikus folytatása, amely eredeti dokumentumokkal mutatja be a község XV-XX. századi társadalmi eseményeit.

Néprajz

A néprajzi kiállítás termében konyha és tisztaszoba részlete tekinthető meg. A századforduló bútorai, berendezése mellett megtekinthető a XX. században is jellemző helyi viselet, a kékkötény, valamint a bőgatya és a suba, a szigetszentmiklósi népélet fotói és dokumentumai.

A csikós tűzhely körül különböző tárolóedények, a csákvári fazekasok korsói, tálai láthatók.

A fészer

A gazdálkodás eszközeiből berendezett fészer kiállítás a földművelés, rétgazdálkodás, halászat, a gabonatermesztés, szőlőművelés, borászat, a kovácsmesterség, cipészmesterség, az állattartás és a közlekedés eszközeit mutatja be.

Az udvar

Az udvaron kőtár, téglatár, valamint az országszerte egyedülálló szív alakú festett sírkövek tekinthetők meg. A portához gémes kút és kerekes kút tartozik.