logo
Gyergyószentmiklós, Románia

 

Gyergyószentmiklós városa a Gyergyói-medence keleti részén, gyönyörű természeti környezetben, a Maros felső folyásánál terül el.

A természet nagyon mostoha éghajlattal áldotta meg a gyergyóiakat, hiszen az évi középhőmérséklet csupán 5,5 fok. Valószínűleg az éghajlati viszonyoknak is köszönhető, hogy a medence aránylag későn népesült be.Vérzivataros történelmében Apaffi Mihály uralkodása hoz valamelyes enyhülést. Az ő uralkodása idejére tehető az örmények tömeges betelepülése Erdélybe és Gyergyószentmiklósra. A folyamatos fejlődésnek, az iparosodásnak köszönhető, hogy 1907-ben a település városi rangot kap. Ma Gyergyószentmiklós 20 000 lakosú kisváros, a régió egyik legnagyobb kereskedelmi-gazdasági potenciállal rendelkező helysége. A fennmaradást jelentő ősi foglalkozások közül ma a fakitermelés és feldolgozás, az állattenyésztés, a földművelés és a kereskedelem játszanak fontos szerepet A város nevezetességéhez tartozik műemléképületei mellet a Csikí-kert nevű dendrológiai park, amelynek területén 185 fafajta található. A környék egyedülálló természeti ritkasága a Gyilkostó és a Békási szoros.

Gyergyószentmiklós tájképi szépségeinek gazdagságán kívül, jelentős központja lehet a téli és nyári sportok kedvelőinek.

   
 
 
 
 

 


Polgármester:
Nagy Zoltán
Titkárság:
Fejér László
Cím:
Postacím: 535 500 Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 27. szám / 535 500 Gheorgheni, P-ţa Libertăţii, nr. 27
E-mail:
kulkapcsolatok@gyergyoszentmiklos.ro
Website:
http://www.gyergyoszentmiklos.ro