logo
Haukipudas/Oulu - Finnország

Haukipudas/Oulu

A 250 ezres lélekszámú Oulu Finnország hatodik legnépesebb városa, az egyik legdinamikusabban növekvő nagyváros és egyben a legfiatalabb régió. Testvérvárosi kapcsolatunk a korábbi Haukipuddas-szal kezdődött. A kistelepülés a környező településekkel egyetlen nagy közigazgatási területté tömörült, és beolvadtak az oului régióba. Így vált „nagytestvérünkké” a Szigetszentmiklósnál közel tízszer nagyobb területen fekvő, és több mint hatszor népesebb Oulu.

A tajga határán fekvő és Rovaniemitől, a Mikulás otthonától egy óra útra található Oulu Észak-Európa egyik legnagyobb technológiai és innovációs városa. A kutatásfejlesztésben előny, hogy a lakosság közel egyharmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. 1000-nél is több vállalat működik a területen, ahol a munkavállalók száma meghaladja a 20 ezret.

Szigetszentmiklóssal összehasonlítva közös jellemző a nagymértékű demográfiai növekedés, melynek következményeként állandó igény jelen,tkezik az infrastrukturális fejlesztésekre, például folyamatos óvodai, iskolai bővítésekre.

A környezetvédelem és a természetközeliség meghatározza az ott élők munkáját és szabadidős tevékenységét egyaránt. A technológiai fejlesztésekkel párhuzamosan a Botteni-öböl kereskedelmi útvonala és a természeti kincsek évszázadok óta erősítik és fenntartják a hagyományos iparágakat. Kiemelkedő a fafeldolgozás, a papíripar és az acélgyártás a régióban, ahol az energiaellátást víz-, szél- és hőerőművel is biztosítják.

Oulu kulturális élete főképp a nyári hónapokban élénk, a színházi előadásokban, illetve klasszikus és könnyűzenei koncertekben gazdag időszak a turizmust is fellendíti. A régiós központ nem hiába nyerte el az „Európa Kulturális Fővárosa 2026” címet, mely rendezvénysorozatra városunk is meghívást kapott.

Magyar-Finn Baráti Kör honlapja: http://mafib.extra.hu

 


Polgármester:
Mirja Vehkaperä
Website:
https://visitoulu.fi/en/