logo
Kočani, Macedónia

A Macedón Köztársaság keleti részében található, 115 km-re a fővárostól, Skopjétől, a közeli Stip városától pedig mindössze 32 km-re az Osogovo hegy déli lábainál, a Kocani alföldön helyezkedik el Kocani város, mely egyike a legérdekesebb építészeti megoldásokkal rendelkező településeknek. Lakossága közel 36.000 főt számlál. A város az Orizarska folyó két partja mentén terül el.

Kocani igen jól ismert rizs földjeiről és arról, hogy gazdag kisebb vízesésekben. 4500 hektáron folyik rizstermesztés, melyet helyben dolgoznak fel. A termesztésnek régi hagyományai vannak és nagy tiszteletben tartják, olyannyira, hogy a betakarításkor egyhetes rizsünneppel köszönik meg a termést.

Feltételezések szerint a várost macedonok építették Nagy Sándor (i.sz. 336-323-ig) hadseregéből, miután meghódították India egy részét az i.sz. 4. század előtt. Kocani nevét először 1337-ben említik meg King Marko földesúr és kormányzó uralma alatt, ennél régebbi időszakból is származnak település maradványok ezen a helyen, melyek közül kiemelkedő és egyedülálló a Morobizdon régészeti park Morodvis faluban, mely közigazgatásilag Kocanihoz tartozik. Történeti emlékek és leletek sokasága lelhető itt fel, melyek tanúsítják az évszázadok során kialakult igen fejlett és intenzív kulturális életet.

A városnak két ipari parkja is van, a régi és a közelmúltban kialakított modern, ami több tucat vállalkozásnak biztosít megfelelő helyet. Kocani egyik büszkesége a geotermikus energia használat immár több mint 25 éve: nem környezetszennyező, az üvegházakat és a helyi középületek egy részét fűtik vele, mivel sokkal olcsóbb, mint az olaj vagy a gáz vagy épp a szén. 2011-ben a hőközpont vezetője úgy nyilatkozott, hogy tervezik a berendezés korszerűsítését, valamint a víz palackozására egy korszerű palackozó gépsor beállítását, hiszen a 600 m mélyről a felszínre törő 75 fokos víz lehűtve kitűnő a mindennapi fogyasztásra is gazdag szelén tartalma miatt.

A zöldségtermesztés a helyi gazdasági élet egyik húzó ágazata, nagy hagyománnyal és sok tapasztalattal rendelkeznek ezzel kapcsolatosan a helyi gazdák. A városi piac jelentős területet foglal el, sok termelő számára ad lehetőséget, hogy áruikat helyben értékesíthessék.

A város környezetében több tájvédelmi körzet is található. Élénk kulturális élet van az év minden szakában.


Polgármester:
Ljupco Papazov
Cím:
Kočani, Macedónia
E-mail:
info@kocani.gov.mk
Website:
www.kocani.gov.mk